To kolejna propozycja na znakomity i super szybki deser z gotowego ciasta francuskiego. Są znakomite i delikatne w smaku, i niekłopotliwe w wykonaniu, zwłaszcza, jeśli ma się pod ręką jabłka prażone lub przygotowane nadzienie do szarlotki. Jakiś czas temu w czasie dyżuru w pracy P., zrobiłam je na poczęstunek dla wszystkich. Jak się okazało, był to przysłowiowy strzał w dziesiątkę, a jeden ze współpracowników wręcz powiedział, że od tej pory, żadne inne rożki mu nie będą smakowały. Chyba lepszej reklamy nie ma. Nadzienie można wykonać na dwa sposoby - tak jak na szarlotkę lub w wersji zagęszczonej skrobią. Jedna i druga jest pyszna. Można też użyć gotowego nadzienia z prażonych jabłek.
Nadzienie szarlotkowe
1 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
sok z 1/2-1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu (lub więcej jeśli lubimy bardziej cynamonowe)
Nadzienie ze skrobią
1 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
sok z 12-1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu (lub więcej jeśli lubimy bardziej cynamonowe)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto francuskie na ok. 12 rożków
Lukier z cukru pudru, wody i soku cytrynowego
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić cukrem, sokiem i cynamonem. Dusić w rondlu lub na patelni aż będą miękkie, zaś wytworzony sok odparuje. Jeśli chcemy zagęścić skrobią, wówczas należy dusić nieco krócej. Ostudzić.
Ciasto francuskie rozmrozić. Jeśli mamy większe płaty, należy je pokroić na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm. Na środku każdego umieścić solidną porcję nadzienia, a następnie złożyć ciasto po przekątnej i skleić je na brzegach. Rożki ułożyć na formie wyłożonej papierem i piec ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 400 F (200 C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i soku cytrynowego.
No comments:
Post a Comment