April 20, 2018

Quiche łososiowy

Quiche i tarty dość często goszczą u nas w domu. Niemal każda impreza towarzyska oznacza, że pojawią się one na stole, zwłaszcza, że są lubiane i niekłopotliwe w przygotowaniu. Ciasto często robię w większej ilości i zamrażam w mniejszych porcjach, co oznacza, że zwykle muszę przygotować tylko nadzienie. Quiche i tarty są łatwe do odgrzania, a podane w chłodniejsze dni z kubkiem ciepłego barszczu rozgrzeją nas i pożywią. Stąd też eksperymentuję z różnymi nadzieniami, by nie podawać ciągle tego samego quiche'a. Poszczególne składniki tego quiche'a doskonale się uzupełniają, a jedynie łosoś delikatnie nad wszystkim dominuje, nadając całości smak i charakter.


Ciasto*
4 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki mąki pszennej i 2 krupczatki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany


Nadzienie
1/2 pora (jasna część)
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego łososia
4 jajka
150 ml śmietany kremówki
100 g sera koziego
100 g sera żółtego/parmezanu
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Następnie na dość głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać pora i smażyć mieszając, aż się zeszkli; dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, uważając, by się nie przypalił. Wlać śmietanę i dodać pokruszony serek kozi, po czym dusić całość aż do momentu gdy serek się rozpuści. Dodać łososia pokrojonego na kawałki i doprawić całość solą i pieprzem. Ostudzić.
Jajka roztrzepać po czym dodać ostudzonego nadzienia. Na koniec dodać starty ser żółty. Całość dobrze wymieszać.

Formę do pieczenia tarty wykleić cienko wcześniej przygotowanym ciastem. Na ciasto wylać nadzienie i wyrównać je. Piec około 30-40 minut w temperaturze 375 F (185 C). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed podaniem.







* Z tej porcji ciasta można zrobić kilka spodów do quiche'a. To co nam zostanie warto w mniejszych porcjach zamrozić.
Print Friendly and PDF