April 24, 2018

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Nareszcie czuć wiosnę. Po uciążliwej porze deszczowej, długiej, szarej, mokrej i zimnej, budzą nas delikatne promienie słońca. Nasze "słoneczko" Philipsa, nie jest nawet nam potrzebne, by swym ciepłym światłem pobudzić nas do życia. Zza uchylanych coraz szerzej okien dobiega świergot ptaków prowadzących poranne dyskusje. A wszędzie kwitną kolejne kwiaty i rośliny. Nie ma już żadnych wątpliwości - nareszcie przyszła wiosna.  Od razu inaczej patrzymy na świat i to co się wokół nas dzieje. No i pojawił się rabarbar. Jako dziecko, nigdy bym nie pomyślała, że go polubię. A tu, proszę. Tak czy siak rabarbar i truskawki zachęcają do zrobienia ciasta. To nic że owoce w nim mają tendencję do opadania na dno; najawżniejsze jest to, że ciasto jest smaczne i proste w wykonaniu. 

1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru (w przepisie oryginalnym była jedna, ale ostatnio zmniejszyłam ilość cukru i wcale nikomu to nie przeszkadza)
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g truskawek
2 pałki rabarbaru
tłuszcz do nasmarowania formy
cukier puder do posypania upieczonego ciasta


Jajka wymieszać z olejem. Następnie dodać cukier. Dobrze wymieszać. Wsypać mąkę i proszek. Ponownie dobrze wymieszać, by wszystkie składniki połączyły się w gładką masę. Dodać owoce  - truskawki w całości, a rabarbar pokrojony na kawałki. Wmieszać je w ciasto. 

Naczynie do pieczenia (tortownicę o średnicy 8"/ 20 cm lub podobnej pojemności formę o innym kształcie) nasmarować tłuszczem. Ja dodatkowo wyłożyłam dno tortownicy papierem, by łatwiej było przenieść ciasto na talerz. 

Ciasto z owocami przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 350F/170 C przez ok. 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem po wierzchu. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment