April 08, 2013

Babka jogurtowa i wiosenny spacer

Nadeszły ferie wiosenne! Wokół nas wszystko zaczyna kwitnąć. Drzewa mają całe masy pąków i młodych liści. Tu i ówdzie pojawiają się kwiaty - magnolie, wiśnie, żonkile i wiele innych. Za kilka dni pojedziemy oglądać tulipany. A dzisiaj byłyśmy w Juanita Bay Park. Oprócz nas było raptem kilka osób. Po kłodach drzew w jeziorze leniwie przemieszczały się żółwie; wokół nich pływały kaczki, a w drzewach ćwierkały najróżniejsze ptaki. Było tak cicho i spokojnie. Czasem spadło kilka kropel deszczu, by zaraz ustąpić na moment miejsca słońcu. Typowo wiosenna, kwietniowa pogoda - przeplatanka. 

Po spacerze Ola z Julcią upiekły swoje ulubione ciasto - babkę jogurtową. Jedno z najprostszych ciast jakie można sobie wyobrazić. Według Pameli Druckerman to ciasto, które od najmłodszych lat pieką francuskie dzieci. Idealne na taki leniwy dzień - do popołudniowej herbatki czy porannego kakao. Co ciekawe, gdy przeglądałam książkę kucharską, znalazłam kartkę wyrwaną z mojego bardzo starego brulionu z przepisami. Był tam przepis na ciasto Anny - francuskiej przyjaciółki Cioci Jagody. Inaczej podane w sensie miar, ale przepis wyszedł praktycznie ten sam. 


kubeczek* jogurtu naturalnego lub waniliowego o pojemności/wadze 7 oz/200 g
3 kubeczki* mąki
2 i 1/2 kubeczka* cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek* oleju roślinnego

cukier puder do posypania po wierzchu

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jajka, jogurt i olej. Przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Przełożyć do okrągłej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 360 F/180 C stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piec ciasto troszkę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. 

*Do mierzenia używamy albo kubeczka od jogurtu albo po prostu naszej filiżanki, w którą mieści się ok. 7 oz/200 g jogurtu.

Uwagi dodatkowe
  • Używając jogurtu waniliowego, możemy nieco zmniejszyć ilość cukru, gdyż jest on już słodzony.















Print Friendly and PDF