June 21, 2016

Krewetki w sosie Alfredo

Te krewetki to najlepsze krewetki jakie można sobie wyobrazić. I makaron w sosie Alfredo, i krewetki smakują wszystkim u nas w rodzinie, więc jest to idealna kombinacja smakowa. Do tego, czas przygotowania tego dania sprawia, że warto je czasem zrobić - zwłaszcza, jeśli się chce zjeść dobry obiad w krótkim czasie. Krewetki można przygotować z ogonkami, choć ja wolę je usunąć. Robi się to tak błyskawicznie, że nie ma potrzeby później tego robić, jedząc obiad. 


450 g surowych krewetek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina*
1/2 szklanki tartego parmezanu
350 ml śmietany kremówki
sól do smaku
pieprz - najlepiej świeżo zmielony
2 łyżki masła
1 łyżka oleju

350 g makaronu typu fettuccine lub linguini
pietruszka, bazylia

Opcjonalnie - ostra suszona papryczka w płatkach (chilli lub red crushed pepper)

Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Przelać na sitko i nie przepłukiwać zimną wodą. 

Umyte krewetki dobrze osuszyć i usmażyć na patelni na jednej łyżce oleju. Krewetki nie powinny leżeć warstwami na patelni, bo nie smażą się wtedy, a duszą. Nie smażyć ich zbyt długo, gdyż robią się gumiaste - ok. 1 minuty z każdej strony starczy by je zarumienić. Gotowe przełożyć na bok. Na tej samej patelni, rozpuścić masło. Dodać drobniutko posiekaną lub przepuszczony przez praskę czosnek smażyć ok. 1 minuty by się zeszklił. Następnie wlać wino i gotować całość, dobrze mieszając, aż zredukuje się do mniej więcej 25% objętości. 

Wlać śmietanę i wsypać parmezan. Gotować tylko do momentu rozpuszczenia się sera, ale nie dłużej. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Do gotowego sosu dołożyć ugotowany krewetki. Wymieszać i natychmiast podawać z makaronem, posypane posiekaną pietruszką lub bazylią. 



* zamiasta wina można użyć brandy lub wytrawnej nalewki (np. pigwowej). Wtedy należy wlać ciut mniej alkoholu. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment