July 23, 2013

Austriacki przysmak, czyli knedle z morelami

Marillenknödel - to przysmak austriacki, co potwierdziła moje koleżanka z Wiednia. Na przepis Wyglądem podobne do naszych knedli, ale smakiem już nie, bo zrobione są z zupełnie innego ciasta, bazującego na twarożku, a nie ziemniakach. A przez to są delikatniejsze. No i w środku są morele, a nie śliwki. Choć Austriacy robią je również wersji ze śliwkami węgierkami czy mirabelkami. Idealne na lekki, letni obiad, zwłaszcza gdy trwa sezon na morele. A tych wtedy u nas nie brakuje! Czasami robię je na szybko, bez drylowania. Nie przeszkadza to nikomu, bo najważniejszy jest smak knedli.

200 g sera białego - np. twarożku lub serka Philadelphia
1 łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
ok. 200g mąki mąki 

10 dojrzałych moreli

Do podania
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
cukier według uznania
Śmietana


Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło do ręki, można dosypać nieco więcej mąki, ale nie za dużo by nie było zbyt twarde.

Usunąć pestki z moreli, nie rozdzielając połówek do końca. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z każdego kawałka mały placuszek. Oblepiać każdy owoc częścią ciasta, zaczynając od tej strony, gdzie było cięcie - wtedy knedle się nie rozchodzą.

Gotowe knedle wkładać do wrzącej i lekko osolonej wody. Po włożeniu knedli doprowadzić wodę do ponownego wrzenia i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. To jest dość ważne, gdyż zbyt duży płomień spowoduje, że w silnie gotującej się wodzie, knedle mogą się rozpadać.
Zasmażana bułka tarta: zarumienić bułkę, po czym dodać masło i ew. ciut cukru; podgrzewać aż masło się rozpuści. Obtaczać w bułce ugotowane knedle lub podać bułkę osobno.

Śmietanę doprawić cukrem i podawać dla chętnych do jedzenia i ze śmietaną. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment