July 29, 2016

Focaccia

Do focacci przymierzałam się wiele razy i ciągle coś stawało na drodze. A jest to bardzo prosty i smaczny dodatek do jedzenia. Przy tym focaccia jest bardzo efektowna, zwłaszcza jeśli jest podawana na ciepło wraz z głównym daniem. Kiedy w końcu zrobiłam focaccię, to okazało się, że wszystkim bardzo smakuje, a dzieciom nie przeszkadza dodatek ziół i czosnku. Za każdym razem focaccia znika zanim zdąży wystygnąć. Co tu dużo mówić - taka ciepła jest najsmaczniejsza. 




450 g mąki
7 g suchych drożdży
250 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka suszonego oregano
0.5 łyżeczki suszonej bazylii
0.5 łyżeczki suszonego tymianku
0.5-1 łyżeczki suszonego czosnku

2 łyżeczki oliwy

Opcjonalnie do posypania z wierzchu
tarty parmezan
karmelizowana cebula
tymianek
oliwki

Mąkę wsypać do dużej miski; dodać drożdże, cukier, sól i wodę. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej oraz suche przyprawy. Ciasto zostawić w misce, a miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po ok. 1-1.5 godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozłożyć je, lekko rozciągając na natłuszczonej formie do pieczenia o wymiarach 9x13 in/23x33 cm. Palcami porobić wgłębienia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

W czasie gdy focaccia rośnie rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C. Tuż przed wstawieniem posmarować ciasto oliwą (ja użyłam oliwy z czosnkiem). Można też dodatkowo posypać innymi dodatkami, takimi jak parmezan, cebula karmelizowana, tymianek czy cokolwiek chcemy na niej mieć. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut. 







Inspiracja: Food.com Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment