1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody
Farsz
1 lb + 2 łyżki / 500 g ugotowanych kartofli
1/2 lb + 1 łyżka / 250 g białego sera
1/2 lb /220 g bryndzy
1/2 łyżeczki suszonej mięty
sól i pieprz do smaku
Przygotować ciasto na pierogi. W misie miksera umieścić mąkę. Dodać olej i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zacząć wyrabiać. W razie potrzeby, dodać stopniowo pozostałą wodę - tylko tyle ile potrzeba. Ciasto nie powinno być zbyt luźne czy lepiące się. Nakryć miską i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
Przygotować ciasto na pierogi. W misie miksera umieścić mąkę. Dodać olej i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zacząć wyrabiać. W razie potrzeby, dodać stopniowo pozostałą wodę - tylko tyle ile potrzeba. Ciasto nie powinno być zbyt luźne czy lepiące się. Nakryć miską i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa, naszykować farsz. Kartofle i sery przepuścić przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem. Można też zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać roztartą w palcach miętę oraz sól i pieprze. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Z masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego - przyspieszy to nam produkcję pierogów.
Ciasto na pierogi rozwałkować na taką grubość, jaką lubimy. Szklanką czy też obręczą wykrawać kółka. Na środku ułożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Zlepić brzegi, w dowolny sposób - z falbanką lub bez, a gotowe pierogi ułożyć na lekko omączonej tacce, macie silikonowej czy też papierze do pieczenia.
W sporym garnku zagotować wodę. Do wody dodać sól - ok. 2 łyżeczek na 16 szklanek/4 litry. Kiedy woda zawrze, włożyć porcję pierogów - mniej więcej 12-15. Delikatnie przemieszać, by nie przywarły do dna. Gotować około 5 minut od ponownego zawrzenia wody na średniej mocy palniku. Odcedzić i ułożyć na wygrzanym półmisku. Podawać same lub okraszone skwarkami lub zarumienioną cebulą lub jednym i drugim. Oczywiście można też okrasić samym masłem.
Kiedy woda na pierogi się gotuje, przygotować omastę - 1 cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju. Jeśli chcemy można dodać pokrojony boczek i smażyć go wraz z cebulą. A można też wykorzystać sos spod pieczeni - sam lub dolany do zeszklonej cebuli. Wszystko zależy od naszych upodobań i smaczków. 😉
Pierogi odsmażane
Na patelni ułożyć jedną warstwą pierogi i smażyć aż się zarumienią. Przełożyć na drugą stronę i również ją zarumienić. Można podawać same lub okraszone smażoną cebulą/boczkiem.

No comments:
Post a Comment