1 główka kapusty
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki oleju
duży pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany
1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego lub wody
sól
pieprz
Opcjonalnie
2 łyżki mąki
1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego lub wody
sól
pieprz
Opcjonalnie
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju lub 2 łyżki masła
Cebulę drobno poszatkować. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się lekko zarumieni. Kapustę poszatkować na paski, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dołożyć do cebuli. Zalać ok. 1 szklanką wody lub wywaru. Dusić ok. 10 minut. Dodać śmietanę, pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę jeszcze poddusić.
Jeśli chcemy zrobić kapustę zagęszczoną zasmażką, na patelni zarumienić mąkę smażąc ją bez tłuszczu. Kiedy ma lekko brązowy kolor dodać masło lub olej. Podlać ją sosem jaki powstał w czasie gotowania kapusty, a następnie dodać całość do kapusty. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki.
Cebulę drobno poszatkować. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się lekko zarumieni. Kapustę poszatkować na paski, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dołożyć do cebuli. Zalać ok. 1 szklanką wody lub wywaru. Dusić ok. 10 minut. Dodać śmietanę, pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę jeszcze poddusić.
Jeśli chcemy zrobić kapustę zagęszczoną zasmażką, na patelni zarumienić mąkę smażąc ją bez tłuszczu. Kiedy ma lekko brązowy kolor dodać masło lub olej. Podlać ją sosem jaki powstał w czasie gotowania kapusty, a następnie dodać całość do kapusty. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki.
A skąd ta młoda kapusta i oczywiście młode ziemniaczki? Bo ślinka cieknie, ale młodych to nigdzie nie widzę w okolicy...
ReplyDeleteJa kupuję na bazarkach (Farmer's Market) i w Yakima Fruit Market - są zawsze. Do tego świeży koperek i więcej już nie trzeba! Obiadek przepyszny!
Delete