December 17, 2018

Makowiec na kruchym spodzie

Alternatywa dla tradycyjnego makowca. Zdecydowanie mniej pracy, niż z tradycyjnym, zwijanym, a efekt też doskonały. Wszystko zależy od tego jak się nastawimy i czego oczekujemy. 😉 Lub też ile mamy czasu. Makowiec możemy naszykować z masy przygotowanej przez nas z maku suchego (lub suchego mielonego) lub z gotowej masy makowej, sprzedawanej w puszkach. 
W każdej wersji będziemy mieć doskonałe ciasto, które zniknie ze stołu zanim się obejrzymy. 

Ciasto*
4 szklanki mąki pszennej (w oryginalnym przepisie były 2 szklanki mąki pszennej i 2 krupczatki, ale z racji braku dostępu do krupczatki robię tylko ze zwykłej i wcale nie widzę różnicy) 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru 
1 jajko 
2 żółtka 
3 pałki masła (ok. 330 g) 
2 łyżki śmietany 

* z tej porcji ciasta można zrobić dwa makowce

Masa makowa 
500 g suchego maku (używam suchego maku mielonego)* lub 850 g gotowej masy makowej z puszki
170 g cukru 
3 łyżki miodu 
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 
1 łyżka masła 
2 białka 
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
100 g rodzynków jasnych i ciemnych 
50 g orzechów włoskich lub pecan, posiekanych 

*1-1.5 szklanki ciepłego mleka, jeśli używamy maku suchego mielonego

Lukier 
Szklanka cukru pudru 
3 łyżki wrzącej wody 
Sok z ½ cytryny 

Opcjonalnie - 1/2 szklanki ganache


Jeżeli używamy zwykłego maku, w dniu poprzedzającym pieczenie, należy sparzyć go gorącą wodą, odsączyć z nadmiaru wody i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. 

Z mąki, cukru, jajek, proszku i śmietany zagnieść ciasto - samemu lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na mniej więcej 60 minut. 

W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotować masę. Jeśli używamy zwykłego maku, należy go wcześniej sparzyć, odsączyć z nadmiaru wody i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Jeśli używamy suchego maku mielonego, należy zalać go ciepłym mlekiem i odsatwić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i miód, a następnie pozostałe składniki – oprócz białek. Przestudzić, a następnie dodać bardzo delikatnie pianę z 2 ubitych na sztywno białek, które pozostały z ciasta. Jeśli używamy masy makowej, po prostu ją podgrzać, dodać orzechy i ubite na sztywną pianę białka. 

Ciasto podzielić na 4 części. Jedną wyłożyć spód formy - nie powinien być zbyt gruby, bo ciasto rośnie. Z drugiej porobić wałeczki. Na spodzie rozsmarować masę makową. Na masie, rozłożyć przeplecione wałeczki. Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym to 350 F/175 C. Upieczone udekorować lukrem zrobionym z curku pudru, soku cytrynowego i wody. Dodatkowo, na lukrze można porobić esy-floresy z ganache. 


















Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment