March 13, 2021

Pulpeciki grzybowe

Pulpeciki to nie nowość w naszym domu - w wersji z mięsa indyczego lubią je wszyscy.  Jednak pulpeciki grzybowe pojawiły się pierwszy raz, by urozmaicić naszą postną dietę. I zrobiły furorę, bo niewtajemniczeni nie zorientowali się od razu, że są to bezmięsne pulpeciki. Nawet konsystencją doskonale udało się im imitować te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Pulpeciki przed włożeniem do sosu podpieka się w piekarniku, choć można również i podsmażyć je. Wydaje mi się jednak, że podpieczone są smaczniejsze i nie pochłaniają tłuszczu w czasie smażenia. Całość obiadu dopełnił sos grzybowy i kopytka. Jak zdecydowały panny - rewelacja. Zamówienia na te pulpeciki co chwila powracają. 

Puplety
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 lb / 225 g pieczarek
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej lub 1//2 szklanki mączki migdałowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól, pieprz do smaku

Sos
10 pieczarek
1/2 cebuli
3 szklanki wywaru jarzynowego lub wody
śmietana
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie - sproszkowane suszone grzyby

Nastawić piekarnik na 400 F/200 C.

Pieczarki drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. 

Do zmielonych pieczarek dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kulki wielkości mniej więcej orzecha i układać na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 - 25 minut.  

W czasie gdy pulpety się pieką, przygotować sos. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i chwilę smażyć. Zalać wywarem lub wodą. 

Mąkę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wody i powoli dolać do pieczarek z wywarem, by nie potworzyły się grudki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Całość zagotować. 

Do gotowego sosu dodać pulpety. Raz jeszcze całość zagotować przed podaniem. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment