March 20, 2023

Babka marmurkowa z kawą

Zwykle babkę marmurkową robiłam z samym kakao, a tym razem - w ramach różnych eksperymentów z kawą i dla odmiany - dodałam jej nieco do ciemnego ciasta. Kombinacja kawy i czekolady nie może zawieść. Jest smaczna i niezbyt słodka, co jest jest dużą zaletą. No i łatwa w wykonaniu. Idealna bez okazji, ot tak na przekąskę i na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją wykończyć dekorując mniej lub bardziej hojnie polewą typu ganache lub tylko posypując cukrem pudrem. W każdej wersji się sprawdzi i zniknie szybko z talerza. 😉




3 jajka
250 g mąki
200 g cukru
120 ml wody + dodatkowe 50 ml wody do ciasta czekoladowego
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
tłuszcz do posmarowania formy
esencja rumowa

Polewa czekoladowa (ganache)

Piekarnik nastawić na 350F/160 C.

W dużej misce ubić jajka z cukrem aż powstanie z nich gęsta i puszysta masa. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej oraz esencję rumową.

Połowę - 2/3 ciasta jasnego wylać do solidnie wysmarowanej formy na babki lub keksówki. Pozostałe ciasto wymieszać z kawą i dodatkową wodą. delikatnie przelać na ciasto jasne. Można lekko pomieszać je robiąc patyczkiem esy-floresy, ale nie jest to konieczne.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na kratce. Wystudzoną babkę polać ganache.

Uwagi dodatkowe
  • oprócz kawy można dodać odrobinę kakao (1 łyżkę) dla mocnego koloru części marmurkowej. Nie powinno go jednak być zbyt dużo, by nie przyćmić smaku kawy
  • użycie ganache do wykończenia babki nada jej bardzo elegancki wygląd i bogaty smak 




 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment