June 08, 2014

Sos truskawkowy

Rzec by można znienacka pojawiły się lokalne truskawki. I co teraz zrobić z tymi innymi?  Są dobre, ale nie tak jak lokalne i przez to straciły na atrakcyjności. Aby się nie zmarnowały, najlepszą opcją stało się zrobienie z nich sos do lodów i ciast. Szybko stał się przebojem lodowych deserów, choć początkowo został potraktowany dość podejrzliwie! Ale kiedy wszyscy się przekonali do niego, to co chwila ktoś pyta czy jest jeszcze ten pyszny sos. I proszę - truskawkowe brzydkie kaczątko stało się łabędziem. 😉


2 lb truskawek
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki wody

Truskawki umyć i obrać z ogonków. Odłożyć mniej więcej 1/4 truskawek, a resztę pokroić, włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i zostawić na 10-15 minut.  Po tym czasie, dodać wodę i zagotować, doprowadzając do wrzenia. Zmiksować blenderem. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dołożyć do gotowego sosu. Raz jeszcze całość zagotować. Ostudzić. 

Podawać z lodami lub ciastami. Przechowywać w lodówce do kilku dni w szklanym, przykrytym pojemniczku.



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment