July 24, 2020

Rolada z kremem z marakui (passion fruit)

Moja fascynacja marakują trwa już od dłuższego czasu. Odkryłam nowe miejsca kupowania owoców, a także miąższu marakujowego z pestkami, tak ślicznie przystrajającego desery z tym owocem.  I dlatego po latach robienia ukochanej przez wszystkich rolady kawowej przyszedł moment na spróbowanie czegoś innego - rolady w nowej, tropikalnej odsłonie. Wiadomo było, że rolada kawowa jest rewelacyjna i nic jej nie zastąpi. Wiadomo było, że jest to nasza królowa deserowa. Ale i ta, tropikalna okazała się świetna. Zachwyciła - i smakiem, i wyglądem. W kremie czuć było delikatny, kwaskowaty smak marakui, a całość dopełniały owoce, użyte zarówno w roladzie, jak i do dekoracji. Aż się chciało sięgać po kolejne kawałki rolady. 

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
szczypta soli

Krem
1/2 szklanki przecieru z marakui + 4 łyżki cukru
2 szklanki / 500 ml kremówki
4 łyżki cukru
zestalacz do śmietany typu Whip-it firmy Dr. Oetker
dżem - najlepiej marakujowy lub morelowy
owoce - maliny, truskawki, jeżyny, jagody



Opcjonalnie - 2-3 łyżeczki mocnego alkoholu - np. Alizé o lekkim smaku tropikalnych owoców



Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. 
Pod koniec dodać mąkę i delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką w masę jajeczną. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F / 180 C. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie odlepić od papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem położonym na czystej ściereczce. Trzymać tak aż do ostygnięcia.

W tym czasie naszykować krem. Przecier z marakui rozmrozić, lekko podgrzać i wymieszać dokładnie z cukrem. Śmietanę ubić - pod koniec dodać cukier i - jeśli używamy - whip-it. Następnie po jednej łyżeczce dodawać podgrzany do letniej temperatury przecier z marakui.

Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie połową masy śmietanowo-kawowej. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek owoców. Następnie zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w roladę. Ułożyć na tacce czy talerzu tak, aby drugi brzeg znalazł się na spodzie. Rozsmarować równo drugą połowę masy. Udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce. 











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment