September 22, 2015

Drożdżówki z jagodami

Na zakończenie letniego sezonu jagodowego zrobiłam drożdźówki z jagodami. Po serii jagodzianek przydała się odmiana. Drożdżówki mają tę zaletę, że więcej można rozkoszować się ciastem. A to też ma swój urok. Co ciekawe, takie drożdżówki znane są wśród moich znajomych pochodzenia słowiańskiego jako kołaczki i zachwalane pod niebiosa jako jeden ze smakołyków dzieciństwa, robiony kiedyś przez ich babcie. Wraz z odejściem babć, odeszły i kołaczki. Pozostały tylko wspomnienia - pewnie nieco wyidealizowane wraz z upływem lat. Zabawne jest też i to, że znajomi ci wcale nie spieszą się do tego, by zrobić samemu kołaczki, bowiem pamiętają iż ich babciom zajmowało to sporo czasu, a drożdżówki te były robione na specjalne okazje. A przynajmniej na niedziele. 



600 g mąki 
100 g cukru
15 g suszonych lub 30 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
250 ml mleka
100 g masła
2 łyżki serka mascarpone
szczypta soli
skórka z jednej cytryny

ok. 400 g jagód
2-3 łyżeczki cukru pudru

lukier
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
2-3 łyżeczki wrzącej wody

Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki i cukru w odrobinie ciepłej wody. Masło rozpuścić, po czym dodać serek i mleko. Przestudzić. 

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i otartą skórkę z cytryny. Dodać jajka i zaczyn drożdżowy. Dolewając stopniowo mleko wyrabiać tak by powstało jednolite ciasto.  Według mnie najlepiej wyrabia się mikserem z końcówką haka, ale można i ręcznie. Ciasto się mocno lepi i dlatego hak jest lepszy w wyrabianiu; nie należy jednak dodawać więcej mąki, gdyż zrobi się zbyt ciężkie. Kiedy wszystkie składniki połączą się, przykrytą miskę odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją obiętość. 

Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośniętę ciasto. Ciasto rozpłaszczyć rękami  i wykrawać z niego kółkiem lub szklanką placki. Ułożyć je blasze i odstawić na pół godziny, aby urosły. Następnie małą szklanką lub kieliszkiem zrobić dołeczki, a do każdego włożyć kilka jagód. 

Gotowe bułeczki odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 350 F/175C. Wyrośnięte i posmarowane rozbełtanym jajkiem bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor - około 15 minut.  Przestudzić i posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment