November 19, 2015

Sałatka z sosem ceasar

Nie pierwszy to raz polecam sałatkę typu Ceasar, robioną z rzymskiej sałaty. Jednak ta różni się od innych, przede wszystkim sosem jakiego użyłam - nie kupny, a samodzielnie zrobiony. Różni się nieco w smaku od gotowych, ale jest tak pyszny, że ciężko się opanować przed podjadaniem. W kombinacji z sałatą, jabłkiem i orzechami nie ma sobie równych. 



Sałata rzymska
1/2 jabłka
orzechy włoskie - siekane

Sos
1 szklanka majonezu
1 anochois lub 1.5 łyżeczki pasty anchois
2 łyżki parmezanu tartego na tarce o najdrobniejszych oczkach  (grated parmesan)
sok z jednej cytryny - ok. 1-1.5 łyżki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz

Czosnek przepuścić przez praskę. Zmieszać z majonezem, sosem Worcestershire, sokiem z cytryny i musztardą.  Anchois - jeśli używamy całego - bardzo drobno posiekać. Dodać do sosu. Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem wedle własnych upodobań. 

Przygotować sałatę - umyte i wysuszone liście pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłko obrać i pokroić na cieniuteńkie plasterki. Posypać orzechami włoskimi i wymieszać z sosem. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment