May 05, 2016

Cinco de Mayo i tostady z krewetkami z tequilą

Cinco de Mayo jest bardziej znane i obchodzone w USA niż w samym Meksyku. Jeszcze w okolicach Puebla pamięta się o zwycięskiej bitwie pod Pueblą pod wodzą  generała Ignacio Zaragoza, ale w innych częściach Meksyku, 5 maja przechodzi bez echa. Za to w USA jest to święto amerykańsko-meksykańskiej kultury. I nie sposób go nie zauważyć. Z tejże okazji, oczywiście z przymrużeniem oka, przygotowałam tostady z krewetkami smażonymi z dodatkiem tequili. Proste w wykonaniu danie, smakowo jest bardzo efektowne. Zmodyfikowałam oryginalny przepis, by dopasować się nieco do gustu dzieci. Pico anansowe najlepiej jest przygotować na godzinę lub dwie przed podaniem. Tostady każdy sobie sam sklada z osobno podanych składników.  

Krewetki
2 lb/900 g surowych krewetek (obranych i bez ogonów)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju (użyłam z awokado)
sok z 1.5 limonki
90 ml tequili
suszone papryczki chilli
sól do smaku


Pico anansowe
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego anansa 
4 pomidory
3 łyżki czerwonego octu winnego lub czerwonego wina
natka kolendry
sok z 1/2 limonki
2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
sól do smaku

placki tortilla - pszenne lub kukurydziane

sałata pekińska lub rzymska

Opcjonalnie tarty ser żółty - użyłam meksykańskiej  mieszanki serów, limonki do wyciskania ekstra soku


Przygotować pico ananasowe - pomidory i ananasy pokroić w kostkę, a cebulę i natkę kolendry drobno posiekać. Wszystkie składniki pico dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Krewetki opłukać i oczyścić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej zmiażdżony w prace lub drobno posiekany czosnek, nie dopuszczając do jego zabrązownia się. Dodać krewetki i smażyć je aż do momentu, gdy zmienią kolor na pomarańczowo-biały. Dodać tequilę i sok oraz sól i papryczki chilli. Smażyć aż do całkowitego niemal odparowania płynów. 

Sałatę pokroić na cienkie paski i podać w miseczce. 

Placki tortilla podsmażać na patelni - powinny być gorące, ale nie przypalone. Na placku układać sałatę, krewetki i pico. Można też posypać tartym serem. 









Inspiracja: Sugardishme
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment