May 24, 2016

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z delikatną pianką budyniową

Prawdziwie wiosenne ciasto rabarbarowo-truskawkowe otoczone delikatną pianką budyniową. Jest to przepyszna kombinacja, której mało kto zdoła się oprzeć. Co tu dużo mówić - naprawdę warto je upiec, szczególnie teraz, gdy rabarbar i świeże, lokalne truskawki można kupić dosłownie wszędzie. Ponieważ pianka budyniowa jest naprawdę pyszna, można również dodać białek, które nam zostały z pieczenia innych ciast i zwiększyć jej ilość.
Ciasto
3 szklanki mąki
3 pałki (ok. 335 g) masła w temperaturze pokojowej
6 żółtek
5 łyżek cukru - używam używam własnej produkcji cukru waniliowego
1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa
2 budynie waniliowe lub śmietankowe niesłodzone
1/2 szklanki mąki
6 białek
1/2 szklanki oleju
5 łodyg rabarbaru - ok. 1 lb/450 g
1 lb/450 g truskawek

cukier puder do posypania.

Oddzielić żółtka od białek. Do dużej miski wrzucić żółtka, mąkę, proszek i 4 łyżki cukru. Rękami lub przy użyciu miksera wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie połowy. Jedną połową wykleić formę o wymiarach 14x12 in/35x29 cm. Można też je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drugą zachować na wierzch. Blachę i pozostałe ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 50 F/175 C - mniej więcej 15 minut.

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki mniej więcej szerokości 1 cm. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na pół, mniejsze zostawić w całości.

Przygotować piankę budyniową - ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier i nadal ubijać przez ok. 5 minut, aż powstanie lśniąca masa. Nadal ubijając, stopniowo dodać budynie, a na końcu wlać powoli olej.

Na ostudzony spód wyłożyć masę budyniową. Na niej rozłożyć owoce, lekko je wciskając do środka. Wierzch posypać kruszonką z pozostałego ciasta startego na tarce o grubych oczkach. 

Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 350 F/175 C. Gdy ciasto się zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 320 F/160 C. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypać cukrem pudrem.










Print Friendly and PDF