April 15, 2017

Sos wiosenny

Choć jest to sos, który idealnie pasuje do jajek na twardo czy też do wędlin i mięs podawanych na wielkanocne śniadanie, to nie znaczy to wcale, że nie można go użyć i przy innej okazji. Jest tak dobry, że można go wyjadać łyżeczką z miski. A i pasta jajeczna zrobiona z jego dodatkiem nabierze nowego charakteru. Przygotowanie jest proste i szybkie, tak więc można go zrobić w ostatniej chwili, choć ja wolę przygotować go z małym wyprzedzeniem, gdyż wtedy wszystkie smaki się przegryzą, a sos nabierze pełni smaku. 


2 jajka 
125ml majonezu 
150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka musztardy francuskiej Dijon
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku 
sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać na bardzo drobną kosteczkę. Włożyć do miski, dodać majonez, śmietanę, musztardę i posiekany szczypiorek. Gdyby sos był zbyt gęsty, można lekko rozrzedzić go np. maślanką lub kefirem. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Można przygotować z wyprzedzeniem.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment