May 06, 2017

Tort czekoladowy z mchem

Bez wątpienia był to jeden z bardziej efektownych tortów jakie zrobiłam. A przy tym jest przepyszny. Lekki krem czekoladowy, maliny i sos malinowy wspaniale uzupełniają czekoladowy biszkopt. 

Od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia podobnego tortu z mchem, tyle, że w wersji bardziej zielonej - miał to być torcik Leśny Mech. Ostatecznie jednak zmieniłam zdanie, bowiem wersja czekoladowa ozdobiona mchem wydaje mi się idealna na urodzinowy tort, zwłaszcza w tym roku, kiedy pora deszczowa bardzo nam dokuczyła, a mech rósł niemal wszędzie. Czemu więc i nie na torcie? 😉


Biszkopt czekoladowy
Na biszkopt kakaowy można wykorzystać dowolny przepis lub któryś z tych, znalezionych na blogu – tort czekoladowy z kremem śmietankowym lub tort kawowy, a nawet na tort orzechowy

Ciasto zielone 
1 jajko
2 oz/60 g szpinaku 
60 ml mleka 
65 ml oleju roślinnego 
2oz/60 g cukru 
2oz/60 g mąki pszennej 
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 

Krem 
400 ml śmietany kremówki 
4 łyżki kakao 
1lb/450 g serka mascarpone (schłodzone) 
1 szklanka drobnego cukru 
3 łyżki likieru czekoladowego lub orzechowego, brandy, koniaku 

Opcjonalnie: 1 paczka Whip-it 

Poncz do nasączenia 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
200 ml wrzącej wody 
5 łyżek alkoholu – likieru czekoladowego lub orzechowego, brandy, koniaku 

Przełożenie 
8 oz/ 220 g malin 
Kilka łyżek sosu malinowego z tego przepisu

Przygotować czekoladowy biszkopt według swojego sprawdzonego przepisu. Po ostudzeniu wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 blaty. 

Przygotować zielone ciasto. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do wąskiego pojemnika wlać mleko i olej, dodać cukier oraz szpinak i dokładnie zmiksować blenderem ręcznym. Do miski wbić jajko, dodać zmiksowaną zieloną masę i wymieszać rózgą, następnie dodać mąkę uprzednio dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać delikatnie rózgą, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do dowolnej formy i piec przez ok. 15 minut, do suchego patyczka. Ostudzić i drobno pokruszyć. 

Przygotować krem czekoladowy. Zimną śmietanę wlać do miski, dodać kakao i wymieszać. Następnie dodać mascarpone, cukier. Ubijać składniki na średnich obrotach miksera, przez ok. 2 minuty. Gdy masa zacznie gęstnieć zwiększyć obroty i ubijać przez kolejne 2 minuty na gęsty i puszysty krem. Na koniec dodać Whip-it, jeśli go używamy. 

Dolny blat biszkoptu położyć na paterze, nasączyć mieszanką kawy i likieru (5 łyżek), posmarować sosem malinowym, wyłożyć połowę malin oraz 1/3 ilości kremu. Na nim ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go, posmarować sosem, wyłożyć maliny i przykryć kremem. Położyć ostatni krążek, nasączyć go i obłożyć wierzch oraz boki resztą kremu. Wierzch udekorować pokruszonym zielonym ciastem i owocami jagodowymi. Wstawić do lodówki na min. 6 godzin.







Print Friendly and PDF

2 comments: