July 28, 2015

Sos malinowy lub jeżynowy do deserów

Lody, desery, rolada czy inne ciasta polane tym sosem nabierają niesamowitego smaku. Niby nic - trochę malin, jeżyn lub też ich mieszanki oraz odrobina Crème de cassis lub likieru Chambord. A jednak. Ma delikatną konsystencję, piękny zapach i kolor, a przede wszystkim wspaniały smak. Używam go i do polewania deserów i ciast, jak i do smarowania rolady zanim dodam krem. I choć nie lubię przecierania malin i jeżyn, to jednak sos ten jest wart tego wysiłku. 


2lb/900 g malin - mogą być mrożone
1/2 szklanki cukru
4 łyżki Crème de cassis, likieru Chambord lub innego likieru malinowego

Owoce zasypać cukrem i odstawić na godzinę-półtorej. Kiedy puszczą sok, podgrzać je aż do zawrzenia. Lekko ostudzić i przetrzeć przez gęste sitko, tak aby jak najmniej pestek dostało się do sosu. Dodać Crème de cassis, zagotować i natychmiast zdjąć z planika. Ostudzić. Podawać do ciast, lodów, naleśników  i deserów. Sos  można wykorzystać również do zrobienia  kremu do przekładania ciast. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment