June 24, 2017

Sernik marakujowy na zimno z z musem owocowym

Zrobiło się ciepło, a w weekend nawet gorąco. Nie ma więc chyba lepszego deseru jak sernik na zimno. Tym razem nieco innego, bo przełożonego musem owocowym. W sezonie owoców nie sposób ich nie wykorzystać - teraz są te najlepsze, lokalne.

Kombinacją owoców jagodowych i kwaśnej marakui bardzo mi pasuje i doskonale się balansuje smakowo. 

Przygotowanie tego ciasta należy zacząć od zrobienia musu - ten dłużej zastyga i jego wykonanie jest bardziej pracochłonne. Twarożek zastąpiłam greckim jogurtem Fage, który smakuje jak serek homogenizowany, którego używałam w Polsce do serników na zimno. 


Mus owocowy
500 g owoców jagodowych - truskawki, maliny, jeżyny
20 g żelatyny
cukier do smaku

Masa serowa
900 g jogurtu greckiego lub naturalnego lub serka homogenizowanego
340 g przecieru z marakui
galaretka pomarańczowa na 1 l wody
20 g żelatyny

truskawki do dekoracji

Owoce zalać ociupinką wody i zagotować wraz z cukrem. Zmiksować blenderem, a następnie przepuścić przez gęste sitko, by pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i dodać do przetartych owoców. Wylać do tortownicy o średnicy 8 cali/ 20 cm, wyłożonej na dnie folią spożywczą. Z tej ilości owoców, mus powinien wypełnić 1/2- 2/3 tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

Przygotować masę serową - przygotować galaretkę. Dodatkowo rozpuścić w niej żelatynę. Dodać przecier marakujowy, a następnie serek lub jogurt. 1/3 wylać do tortownicy o średnicy 10 cali/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę masy zostawić w temperaturze pokojowej, by nie zastygła. 

Na stężoną masę serową wyłożyć delikatnie gotowy mus. Powinien on znaleźć się jak najbardziej centralnie. Delikatnie zalać go pozostałą częścią masy serowej, która powinna całkowicie go przykryć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować owocami. 







Print Friendly and PDF