June 21, 2017

Zapiekanka z łososiem i pomidorami

Bardzo lubię zapiekanki z makaronem. Dzięki nim obiad można przygotować szybciutko, a na większe spotkania są wręcz idealne, bo można je naszykować wcześniej, a potem tylko upiec. Szanse na to, że z tej zapiekanki cokolwiek zostanie na dojadanie są dość znikome. Dzięki temu, że wykorzystane w niej są  składniki, które nie są surowe, nie trzeba nawet jej zbyt długo piec. 


300 g makaronu penne
100 g szpinaku 
1/2 szklanki śmietany kremówki 
100 g tartej mozzarelli (żółtej, do zapiekania lub innego dobrego sera) 
100 g gorgonzoli 
200-250 g wędzonego łososia 
300 g pomidorków koktajlowych

sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. W odrobinie wody z makaronu, przegotować szpinak. W naczyniu, w którym będziemy piec zapiekankę, ułożyć makaron; dodać szpinak i łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać delikatnie z makaronem. 

W garnuszku podgrzewać śmietanę wymieszaną z serami. Gdy powstanie sos, zalać nim makaron.  

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F/180 C i piec ok. 20 minut. Po tym czasie położyć pomidorki pokrojone na połówki i zapiekać jeszcze 5 minut. 

Podawać z dowolną sałatką. 





Inspiracja: Kwestia smaku
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment