August 05, 2017

Ciasteczka francuskie z morelami


Nie ma chyba prostszego przepisu i szybszego przepisu. Doskonale nadaje się i na letnie dni, gdy nie chce nam się zbyt dużo robić i gdy jest zbyt ciepło na długie pieczenie. Są lekko kwaskowe i rzecz jasna chrupiące. Rozpływają się w ustach. A że są małe i zgrabne, ręka sama sięga po następne. I tak, zanim się obejrzymy, znika ich cała porcja. 

Są super proste w zrobieniu - do ich wykonania potrzeba wyłącznie kwadraty ciasta francuskiego i owoce.  Całość wieńczy cienka warstwa lukru - samo ciasto nie ma w sobie cukru, więc lukier ten jest potrzebny. 


Ciasto francuskie (puff pastry)
morele

Cukier puder

Lukier:
szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wrzącej wody
2 łyżeczki soku z cytryny

Morele umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. 

Ciasto francuskie rozmrozić. Jeśli mamy ciasto w większych kwadratach, można je rozmrażać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli jest zwinięte, rozmrozić, a następnie ułożyć na blasze. Pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm/2 cali. Na każdym z nich ułożyć ćwiartkę moreli.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 390 F/190 C. Piec ok. 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 

Przygotować lukier - do cukru dodać sok z cytryny i wymieszać; wodę dodawać po jednej łyżce, za każdym razem mieszając, by nie rozrzedzić za bardzo lukru. 

Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment