August 16, 2017

Wieprzowina z bobem

Nie ma lata bez bobu - nawet jeśli jest to bób mrożony, a nie świeży jak w Polsce. Latem bób smakuje zupełnie inaczej! Jest pyszny i chce się go jeść, i jeść, i jeść. Ale oprócz tego jedzonego beż żadnych dodatków, warto pokusić się o spróbowanie innych kombinacji z bobem. Kiedy została mi resztka bobu, po prostu dodałam ją do usmażonego mięsa; powstała bardzo ciekawa kompozycja obiadowa. 



500 g wieprzowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g ugotowanego bobu
100 ml śmietany
100 ml wody lub bulionu
sól, pieprz, olej do smażenia


Mięso pokroić na plastry i lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać cebulę i usmażyć na szklisto. Dodać czosnek i bób, po czym zalać wszystko śmietaną, doprawić przyprawami i jeszcze chwilę dusić pod przykrywką. Pod koniec podlać wodą lub śmietaną. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment