August 29, 2017

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Dawno temu odeszłam od używania mięsa mielonego z wołowiny czy wieprzowiny gdyż coraz bardziej smakowało mi lekkie mięso z indyka. Pulpeciki czy kotlety z niego zrobione są delikatne i bardzo smaczne. Z kolei latem i jesienią, kiedy pomidorów w bród, aż chce się szykować dania z pomidorami. Na ciepłe dni, kiedy chce się jeść lekkie potrawy, to właśnie danie jest idealne. Oczywiście będzie pyszne również i wtedy, gdy za oknem zrobi się szaroburo, a do sosu użyjemy pomidorów puszkowych. Sos ten można doprawić w najróżniejszy sposób - papryką, oregano czy bazylią.  Albo też i wszystkimi przyprawami. Można też dodać papryczkę jalapeno. Zależy na co mamy w danym momencie smak. 



Pulpeciki
450 g mięsa mielonego z indyka
4 łyżki bułki tarej
1 jajko
2-3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub drobno posiekane
sól
pieprz


Sos
700 g pomidorów (mogą być również z puszki)
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy do smażenia
woda
śmietana
sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka mielona

Wszystkie składniki na pulpeciki włożyć do miski i dobrze wyrobić. Z masy formować małe pulpeciki wielkości nieco większej niż orzech włoski. 

Pomidory obrać ze skórki i pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę i lekko na niej obsmażyć posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek, uważając by się nie spalił. Dodać pomidory i chwilę smażyć, a następnie zalać winem i dusić całość aż pomidory zmiękną. Zmiksować blenderem i dodać wody, tak by otrzymany sos miał mniej więcej konsystencję kremowej zupy pomidorowej. Dodać śmietnę. Doprawić do smaku przyprawami. 

Na gorący sos wkładać porcjami pulpeciki. Gotować je pod przykryciem ok. 20 minut. 







Print Friendly and PDF

2 comments:

  1. Od czasu kiedy odkryłam ten przepis, żadne inne pulpety nie goszczą na naszym stole. Przepyszne!!! Dzięki Aniu :)

    ReplyDelete
  2. Bardzo się cieszę, że pulpeciki smakują!!! :)

    ReplyDelete