
Ciasto francuskie (puff pastry)
śliwki - węgierki, president lub inne nadające się do pieczenia
Lukier:
szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wrzącej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Jeśli używamy większych, pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto francuskie rozmrozić. Jeśli mamy ciasto w większych kwadratach, można je rozmrażać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli jest zwinięte, rozmrozić, a następnie ułożyć na blasze. Pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm/2 cali. Na każdym z nich ułożyć śliwki.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 390 F/190 C. Piec ok. 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotować lukier - do cukru dodać sok z cytryny i wymieszać; wodę dodawać po jednej łyżce, za każdym razem mieszając, by nie rozrzedzić za bardzo lukru.

No comments:
Post a Comment