September 12, 2017

Ciasteczka Julci

Proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasteczka z delikatną nutą migdałową. Idealne na pogryzanie z herbatą czy jako dodatek do lodów. Posypane przed pieczeniem grubym cukrem demerera przypominały mi ciasteczka podawane kiedyś przez Babcię Reginę.





2 jajka
2 paczki masła
3 szklanki mąki
3/4 szklanki almond meal
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki esencji migdałowej

Wszystkie składniki zagnieść i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto odrobinę schłodzić, a następnie cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie. Foremką wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać grubym cukrem. Piec w temp. 350 F/ 170 C na złoty kolor. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment