Ciasto
1 opakowanie yellow cake mix*
1 małe opakowanie (3.4 oz/96 g) budyniu waniliowego instant
4 jajka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki Irish Cream typu Bailey's czy O'Mara's
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów pekan do wysypania formy
Glazura
1/2 pałki / 55 g masła
1/2 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki Irish Cream
Piekarnik nagrzać do 350 F/ 175 C. Orzechy pokruszyć na drobniejsze kawałki. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, a następnie na dno wysypać orzechy.
Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać. Wylać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W czasie gdy babka stygnie, przygotować glazurę. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem. Dodać wodę, a kiedy wszystko zabulgocze zmniejszyć nieco moc palnika i gotować ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać Irish Cream.
Ostudzone lekko ciasto wyjąć z formy na talerz. Gęsto ponakłuwać patyczkiem lub wykałaczką. Posmarować solidną warstwą glazury. Gdy całą wchłonie, powtórzyć aż do zużycia całej glazury.
1 opakowanie yellow cake mix*
1 małe opakowanie (3.4 oz/96 g) budyniu waniliowego instant
4 jajka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki Irish Cream typu Bailey's czy O'Mara's
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów pekan do wysypania formy
Glazura
1/2 pałki / 55 g masła
1/2 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki Irish Cream
Piekarnik nagrzać do 350 F/ 175 C. Orzechy pokruszyć na drobniejsze kawałki. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, a następnie na dno wysypać orzechy.
Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać. Wylać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W czasie gdy babka stygnie, przygotować glazurę. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem. Dodać wodę, a kiedy wszystko zabulgocze zmniejszyć nieco moc palnika i gotować ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać Irish Cream.
Ostudzone lekko ciasto wyjąć z formy na talerz. Gęsto ponakłuwać patyczkiem lub wykałaczką. Posmarować solidną warstwą glazury. Gdy całą wchłonie, powtórzyć aż do zużycia całej glazury.
* Jeśli wolimy unikać gotowych mieszanek na ciasto, już po zrobieniu babki znalazłam ten przepis na domowy yellow cake mix.
Inspiracja: Recipe Girl