March 27, 2018

Babka irlandzka z Irish Cream

Zdjęcie takiej babki pojawiło się w moim mailu. Wyglądała tak ładnie, że chciało się ją natychmiast zjeść. Postanowiłam ją zrobić na Dzień Św. Patryka. A że wypadał on w sobotę, tym łatwiej było mi zrobić irlandzki obiad z babką na deser. Zasadniczo nie obchodzimy świąt irlandzkich, ale czemu nie skorzystać z nowych przepisów, zwłaszcza, gdy są to tradycyjne przepisy i zapowiadają się tak smakowicie? Tradycyjna irlandzka babka, po kliknięciu w link do przepisu, okazała się być babką na bazie gotowej mieszanki na ciasto. Po pierwszym zaskoczeniu, by nie powiedzieć szoku, przystąpiłam mimo wszystko do dzieła, czyli najpierw zakupów, bo takiego ciasta w naszym domu nigdy nie było. 😉 A babka okazała się warta grzechu jedzenia ciasta z pudełka i zniknęła równie szybko, jak się pojawiła. No i co tu ukrywać - jest niewyobrażalnie prosta do zrobienia. I nadaje się nie tylko na Dzień Św. Patryka, ale i na inne okazje. W tym i Wielkanoc. 

Ciasto
1 opakowanie yellow cake mix*
1 małe opakowanie (3.4 oz/96 g) budyniu waniliowego instant
4 jajka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki Irish Cream typu Bailey's czy O'Mara's

1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów pekan do wysypania formy

Glazura
1/2 pałki / 55 g masła
1/2 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki Irish Cream


Piekarnik nagrzać do 350 F/ 175 C. Orzechy pokruszyć na drobniejsze kawałki. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, a następnie na dno wysypać orzechy. 

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać. Wylać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

W czasie gdy babka stygnie, przygotować glazurę. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem. Dodać wodę, a kiedy wszystko zabulgocze zmniejszyć nieco moc palnika i gotować ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać Irish Cream. 

Ostudzone lekko ciasto wyjąć z formy na talerz. Gęsto ponakłuwać patyczkiem lub wykałaczką. Posmarować solidną warstwą glazury. Gdy całą wchłonie, powtórzyć aż do zużycia całej glazury. 




* Jeśli wolimy unikać gotowych mieszanek na ciasto, już po zrobieniu babki znalazłam ten przepis na domowy yellow cake mix.

Inspiracja: Recipe Girl
Print Friendly and PDF