March 30, 2018

Domowy majonez

Majonez to swoista kość niezgody dla wielu. Jedni widzą w nim samo zło, inni nie wyobrażają sobie bez niego życia. Jak to zwykle bywa, prawda leży po środku. Może być i jest niezdrowy, jeśli się go je ze wszystkim i jeśli jest kiepskiej jakości - z kiepskiego oleju czy z dużą ilością konserwantów. Wtedy nawet nie ma większego znaczenia czy jest domowy czy kupny. Ale zrobiony w domu, z dobrego oleju (np. awokado) czy oliwy, będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek i past. Oczywiście pod warunkiem, że nie dodaje się go zbyt dużo. 😉
Przez wiele lat słyszałam i czytałam o wyższości majonezu domowego na sklepowym. Ale też i o tym, jak to majonez domowy często się nie udaje, jak nawet najmniejsza różnica w temperaturze produktów źle na niego wpływa. Uznałam więc, że nie warto sobie zawracać głowy. Ale nadszedł taki dzień, kiedy musiałam coś zrobić i zabrakło majonezu. Sklepy, w których kupuję polski majonez były już pozamykane, zwykłego amerykańskiego nie chciałam kupować, więc nie pozostało mi nic innego jak po prostu zrobić własny. Pierwszy, niejako dla potwierdzenia powyższych problemów - zważył się koszmarnie i nadawał się jedynie do wylania. Był to jednak wynik użycia złego mieszadła - rózgi. Potem przypomniałam sobie, że kiedyś, jeden jedyny raz mama czy babcia zrobiły majonez. Zapewne z tego samego powodu co ja w tym momencie.  Zrobiły to w zwykłym najprostszym mikserze (tak się kiedyś mówiło na blender kielichowy 😉). Zrobiłam więc drugą porcję i wymieszałam ją najzwyklejszym blenderem ręcznym. Wyszła rewelacyjna, a ja dosłownie w oka mgnieniu miałam miseczkę pycha majonezu. Po takim majonezie ciężko wrócić do tego kupnego. 



1 jajko
7 płynnych oz /200 ml* oleju z awokado
1 łyżeczka musztardy, najlepiej najzwyklejszej bez dodatków i ziarenek
1/3-1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki/ 30 ml soku z cytryny

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo dobrze jest sparzyć jajko wrzącą wodą - na wszelki wypadek, by uniknąć ewentualnych problemów.

Do wysokiego naczynia lub słoika z szerokim otworem wbić jajko, wlać olej i sok oraz dodać pozostałe składniki. Używając blendera wymieszać wszystkie składniki, poruszając blenderem do góry i do dołu, a także lekko na boki, by "zgarnąć" cały olej. Po kilkunastu sekundach powstanie majonez. Ja dodatkowo jeszcze mieszam całość szpatułką, by mieć pewność, że cały olej wmieszał się w majonez. 


Uwagi dodatkowe
  • W wielu przepisach radzi się by olej wlewać powolutku, cieniutką stróżką. Ja od lat robię majonez mieszając od razu wszystkie składniki i zawsze udaje się bez problemów.
  • Jeśli chcemy by był on gęstszy, można dodać nieco więcej oleju - ale stopniowo by nie przesadzić z jego ilością. Druga opcja to dodanie kolejnej łyżeczki musztardy. Pamiętajmy jednak, że po schłodzeniu, majonez zgęstnieje. 
  • Oczywiście majonez można też doprawić pod swój smak dodając więcej soli oraz ewentualnie innych przypraw, takich jak szczypta pieprzu czy papryki. Wszystko zależy od nas i naszej wyobraźni smakowej czy też kulinarnej.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment