August 28, 2018

Placuszki z brzoskwiniami

Brzoskwiniowy sezon trwa, a to oznacza, że można je jeść we wszystkim i ze wszystkim. Stąd też tym razem lekki, letni obiad czy lunch lub weekendowe śniadanie z placuszkami z brzoskwiniami. Podobnie jak pierogi z brzoskwiniami, w naszym domu szybko zdobyły wielbicieli. Smakują doskonale na ciepło i na zimno. W zasadzie nie potrzebują nawet cukru do posypania, gdyż same brzoskwinie są słodkie. 


3 łyżki jogurtu waniliowego lub naturalnego
1 łyżka cukru
5-6 łyżek mleka 
1 jajko 
10 łyżek mąki 
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
brzoskwinie
olej do smażenia

Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. W misce dokładnie mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem, jajkiem jogurtem i mlekiem. Dodajemy plasterki brzoskwiń. 

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placuszki - jeden plasterek brzoskwini obtoczonej w cieście - i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z cukrem pudrem. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment