January 16, 2019

Ciasteczka serowe z jabłkami

Po świątecznych makowo-piernikowych smakach czas powrócić do lżejszych opcji. Może nie zdrowszych, bo ciasto jest ciastem, ale na pewno delikatniejszych. Stąd też pomysł z lekkimi ciasteczkami z jabłkiem. Zasadniczo jest to doskonały deser jesienny, szczególnie po wyjeździe do sadów po jabłka, ale nie oszukujmy się - jabłka można kupić niemal zawsze, więc i zimą takie ciasteczka świetnie się nadają, a co najważniejsze smakują. 
Ciasteczka te, świetny sposób na zagospodarowanie serka czy jogurtu naturalnego, który gdzieś się nam zaplątał w lodówce i nadal jest dobry, ale nikt nie chce go zjeść "na surowo". A dzięki temu, że robi się je szybko, to również sposób na przygotowanie ciasteczek w ostatniej chwili. 

250 g serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
250 g mąki
250 g masła (miękkiego, ale nie rozpuszczonego)
jabłka (miękkie, jak np. szara reneta)
Cukier puder do posypania

Wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Będzie się ono dość kleiło. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię  i wstawić do lodówki na około 30 minut, by ciasto lekko stężało. 

W czasie gdy ciasto się chłodzi, naszykować jabłka - obrać je i pokroić na ćwiartki. Po usunięciu części nasiennych, każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3-4 mniejsze kawałki. 

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek - ciasteczka dość mocno rosną w czasie pieczenia, więc placek powinien być nie grubszy niż 2-3 mm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Na środku ułożyć kawełek jabłka - zaokrągloną częścią do brzegu, a następnie zlepić ciasto niczym pieroga. Układać dość luźno na formie wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 380F / 190C. Po upieczeniu wyjąć i lekko ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Najlepsze - moim zdaniem - są jeszcze lekko ciepłe. 







Print Friendly and PDF

2 comments: