July 07, 2019

Błyskawiczne ciasteczka bez mąki i cukru

Jakiś czas temu bardzo przypadkowo natknęłam się na ten przepis na ciasteczka. I zaintrygował mnie, bowiem ciasteczka beż mąki i cukru mało ciasteczkowo się zapowiadają. Zbyt zdrowo, by były smaczne. Bez mąki - owszem, to można sobie wyobrazić, gdyż mielone migdały czy orzechy spokojnie ją zastąpią. Gorzej z cukrem. Ale, ale ... przecież są inne formy dosładzania. Z czystej ciekawości zrobiłam pierwszą porcję ciasteczek. Krótko potem była druga, trzecia i następne. Ciasteczka są fenomenalne - słodkie, choć bez cukru, mięciusieńkie i smakowite. Idealne dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub wszystkich, uważających na to co jedzą. Według moich dzieci, ciasteczka smakują doskonale z mlekiem. 😉


225 g mąki migdałowej (gotowej lub ze zmielonych migdałów) 
2 jajka 
3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 
1 łyżeczka cynamonu 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
7 łyżek syropu z agawy 
szczypta soli 
50 g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 350 F /175 C. Formę wyłożyć papierem. 

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Pozostałe składniki wymieszać w misce - ręcznie lub mikserem. 

Łyżeczką lub łyżką do lodów kłaść małe porcje ciasta na formie, lekko spłaszczać dłonią, a z wierzchu posypywać czekoladą. 

Piec 12 minut. Wyjąć z piekarnika i pozwolić ciasteczkom lekko ostygnąć. Przenieść na kratkę i całkowicie ostudzić. 









Źródło: Madame Edith Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment