August 30, 2019

Salmorejo

Kiedy byliśmy w upalnej Barcelonie, nie było żadnego problemu ze zjedzeniem gazpacho. W każdej restauracji czy bistro po prostu było. Ratowało nam życie, bo upały były niemiłosierne. Kiedy jednak przenieśliśmy się do Madrytu, okazało się, że znalezienie gazpacho wcale nie jest takie proste. Ale... Już pierwszego wieczoru, w małym bistro w kamienicy, w której mieszkaliśmy zaproponowano mi salmorejo, zupę przypominającą gazpacho. Okazało się bowiem, że w Hiszpanii, w zależności od rejonu serwowana jest inna zupa z rodziny chłodników pomidorowych. Różnią się nieco smakowo między sobą, ale są przepyszne. Salmorejo robione jest tylko z pomidorów. Nie ma tu innych warzyw. Za to sposób podania jest nieco bogatszy - podczas gdy gazpacho przybierane jest warzywami, salmorejo podaje się z jajkiem i szynką. Od pierwszego dnia ta zupa przypadła mi do gustu i okazała się być moim nowym odkryciem kulinarnym. W tym bistro była absolutnie rewelacyjna! Było to moje odkrycie smakowe tego lata! Z rozrzewnieniem wspominam małe bistro w naszej kamienicy w Madrycie, gdzie przemiła kelnerka nie mówiła po angielsku (jeśli nie liczyć kilku słów), ale zawsze bardzo starała się nas dobrze obsłużyć. Teraz kiedy mamy masę pomidorów z sentymentem robię salmorejo, mimo że upałów już nie ma. I chociaż nie jest takie jak to w Madrycie, w tym zatłoczonym gośćmi i masą rzeczy bistro, to nastraja mnie ono pozytywnie do wszystkiego wokoło. 

1000 g dojrzałych pomidorów
200 g jasnego chleba np. bułki
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
woda

Do przybrania
szynka typu jamon iberico (z braku tejże zastąpiłam szynką parmeńską)
2 jajka


Pomidory umyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Włożyć do wysokiego naczynia. Przy użyciu blendera zmiksować na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Całość przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Do uzyskanej masy dodać pokrojony chleb bez skórki, posiekany czosnek i oliwę. Raz jeszcze całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dobrze schłodzić w lodówce.

W czasie gdy zupa się chłodzi, ugotować jajka na twardo, a następnie posiekać je drobno, zaś szynkę pokroić w kostkę.

Podawać salmorejo przybrane jajkami i szynką.





Inspiracja: Cocina abierta
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment