August 21, 2019

Ogórki kiszone na zimę

I jak tu nie kisić ogórków, skoro mają w naszym domu wielu wielbicieli. Zjadane są w sporych ilościach, zarówno latem jak i zimą. Surówki, sałatki, pasty i kanapki z pasztetem nie obejdą się bez nich. Dlatego zawsze mamy kilka słoików ogórków na zimę. Takich dużych słoików, by nam starczyło. Rzadko kiedy się zdarza, że coś nam z nich zostaje - zwykle nie możemy się doczekać sezonu, gdy na bazarkach u farmerów pojawią się nowe ogórki i koper. 

Przez wiele lat kisiłam ogórki bawiąc się w pasteryzowanie ich. Ale od pewnego momentu stosuję dwie sprawdzające się metody. Jedna to kiszenie od razu od razu na zimę w przeznaczonych do tego celu słoikach. Metoda druga, to zostawianie z każdego kiszenia w kamiennym garnku porcji ogórków, które już po zakiszeniu trafiają do słoików i są odstawiane na zimę. Jedna i druga metoda sprawdza się świetnie, a ogórki doskonale nam się przechowują. I niezależnie od metody są równie smaczne. 


Ogórki 
Sól
Woda
Koper – przede wszystkim ziarenka i zielone części
Chrzan
Czosnek

Opcjonalnie – liście winogron, liście dębowe, liście chrzanu, liście wiśni lub liście porzeczek
gorczyca

Ogórki dobrze umyć uważając, by nie uszkodzić skórki. Poobrywać końcówki - kwiatkowe i szypułki na których rosły. Do wyparzonych lub solidnie wymytych słoików włożyć na dno koper – ziarna i zielone części. Na nich ciasno ułożyć ogórki przekładając je ząbkami czosnku oraz pociętym na paski korzeniem chrzanu.
Przygotowane słoiki z ogórkami zalać wodą z solą. Na każdy litr wody należy dodać dwie łyżki stołowe soli. Jeśli mamy dobrą wodę z kranu, nie trzeba przegotowywać, a ogórki można zalać letnią czy ciepłą wodą. Opcjonalnie dosypać gorczycy.
Tak przygotowane ogórki należy nakryć pokrywką lub nawet delikatnie zakręcić. Kiedy zacznie zbierać się piana, dobrze jest ją usunąć. W zależności od temperatury, po 2-3 dniach ogórki powinny być lekko zakiszone (małosolne). Im dłużej będziemy je trzymać, tym będą kwaśniejsze. Po 4-5 dniach, ogórki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. 

Metoda druga
Kiedy zostają nam z kiszenia ogórki, a chcemy przede wszystkim jeść małosolne, można je na bieżąco zamykać w słoikach i zostawiać na zimę. Ukiszone w garnku ogórki włożyć do wyparzonych lub bardzo dobrze wymytych słoików wraz z czosnkiem i chrzanem. Dobrze zakręcić wyparzonymi lub dobrze umytymi pokrywkami.  Przechowywać w chłodnym miejscu.



Co zrobić z nadmiarem soku z ogórków jaki nam został? 

Sok z ogórków można przelać do pojemniczków i zamrozić, a zimą używać do dokwaszania zupy ogórkowej lub do picia. Sok z ogórków kiszonych jest bardzo zdrowy i smaczny. Nie trzeba mieć kaca, by go pić. 😉 


Uwagi końcowe
  • jeśli używamy słoików amerykańskich (Ball) z dwuczęściowymi pokrywkami, najlepiej jest wybrać te z szerszym otworem (wide mouth) - wygodniej się do nich wkłada ogórki i wszelkie dodatki.Używając takich słoików, w początkowej fazie nakrywamy je ściereczką/gazą bo do ogórków nie dostały się żadne zanieczyszczenia, a kiedy są gotowe, zamykamy je pokrywką. 
  • jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia ogórków, można część wody zastąpić sokiem z poprzedniego kiszenia ogórków. To sprawi, że już po dniu, będziemy mieć ogórki małosolne
  • zazwyczaj większe ogórki układam w garnku najpierw, a te mniejsze na wierzchu. To one pierwsze się ukiszą i kiedy je wyjadamy, te większe dochodzą do siebie
  • wszelkie liście jakich używamy do kiszenia, zawsze należy włożyć na dno naczynia, w którym kisimy ogórki. Zapobiega to ich wypływaniu i pleśnieniu
  • jest wiele sposobów używaniu czosnku do kiszenia - całe główki, z odkrojoną górną częścią, całe ząbki czosnku, ząbki czosnku przekrojone na połówki czy też posiekany czosnek. Zazwyczaj używam całych ząbków, zakiszony z ogórkami czosnek wykorzystuję później do zup, mięsa czy sałatek. Posiekanego czosnku używam do kiszenia tylko wtedy, gdy wcześniej kupię w Costco torbę obranych ząbków czosnku i posiekane mrożę - sprawdza się równie dobrze jak całe ząbki czosnku
  • ilość czosnku zależy przede wszystkim od naszych upodobań smakowych - jak bardzo czosnkowe mają być ogórki. My lubimy mocno czosnkowe, więc na duży garnek kamionkowy o pojemności ok. 5 l (pusty)/3.5 l (wypełniony ogórkam) daję około 10-12 ząbków
  • koper - według mnie nie ma różnicy czy jest świeży czy suszony. Często pod koniec sezonu kupuję i suszę koper na następny sezon, kiedy już są ogórki, a kopru jeszcze nie ma. Nigdy też nie jestem w stanie zużyć całego pęczka kopru jaki kupuję i o ile te ogórki, które kupuję wraz z koprem, są kiszone ze świeżym, o tyle kolejne, kupione po kilku dniach już z tym lekko podsuszonym. Wszystkie smakują tak samo! 
  • miłośnicy ostrzejszych smaków mogą zaostrzyć smak ogórków zwiększając ilość chrzanu lub nawet dodając papryczkę chilli






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment