June 23, 2020

Surówka z białej kapusty

Doskonała sałatka, a właściwie surówka z kapusty włoskiej. Można by rzec last minute, bo nie wymaga ani specjalnych przygotowań, ani stania przed podaniem. Nadaje się świetnie jako dodatek do wielu dań, w tym na przykład i meksykańskich, gdyż przyprawia się ją limonką i natką kolendry. 
W surówce ważnie jest bardzo cieniutkie poszatkowanie kapusty. Ponieważ ostatnio sporo jemy sałatek z kapusty, rozważałam nawet kupno specjalnej szatkownicy by ułatwić sobie zadanie. I znalazłam jedną z doskonałymi notowaniami, ale i przy okazji z serią makabrycznych opisów okraszonych krwawymi obrazkami, ukazującymi jak jest ostra i skuteczna w szatkowaniu. Odechciało mi się natychmiast, pomimo iż wszyscy zachwalali szatkownicę, nawet jeśli uszkodziła im palce. Uznałam, że tradycyjna metoda szatkowania nożem jest wystarczająco dobra i skuteczna. A na pewno dużo bardziej bezpieczna niż przy pomocy tych doskonałych szatkownic. 

1/2 główki kapusty 
kilka gałązek natki kolendry (cilantro)
4 ząbki czosnku
sok z 1 średniej limonki
sól

Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do miski. Dodać pokrojoną natkę kolendry, czosnek przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany, sól i sok. Całość dobrze wymieszać. Podawać od razu. Jeśli zostanie, przechowywać w lodówce, w miseczce przykrytej folią. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment