June 19, 2020

Makaron penne z łososiem i pesto

Nie jest to danie jednogarnkowe, ale jest to danie na obiad jednomiskowy. I do tego szybki w przygotowaniu. U nas pojawił się wtedy, gdy w ramach urozmaicenia życia rodzinnego w okresie pandemii, zaproponowałam by każda panna robiła  jeden obiad w tygodniu. I tak się zaczęło. Nagle, obok lubianych prostych dań z naszego repertuaru, pojawiły się dania inspirowane tym, co znalazły gdzieś w internecie. Nie zawsze były robione tak jak to podawał przepis, ale zupełnie nam to nie przeszkadzało, gdyż i tak były to nowe propozycje smakowe.


220 g makaronu typu penne
450 g łososia
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szklanki pesto
1/4 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym)
olej i masło do smażenia
sól pieprz do smaku

Opcjonalnie - parmezan do posypania, choć Włosi uważają, iż takich dań nie powinno się posypywać parmezanem. Ale - każdy je jak lubi

Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente. 

W czasie kiedy makaron się gotuje przygotować łososia. Filety/płaty łososia wymyć, osuszyć i oddzielić od skóry. Posypać solą, czosnkiem i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. 

Łososia zdjąć z patelni, zlać z niej tłuszcz, zostawiając resztki ze smażenia. Zalać je winem i zeskrobać delikatnie. Dodać pesto, śmietanę i sok z cytryny. 

Łososia pokroić na drobniejsze kawałki. Włożyć z powrotem na patelnię i wymieszać z sosem. Dodać do sosu kilka łyżek wody z gotowania makaronu. 

Makaron przecedzić, a następnie wyłożyć na spory półmisek. Na wierzchu rozłożyć łososia. Podawać natychmiast, posypany ewentualnie parmezanem. Można też - jeśli lubią to ci, którzy będą jeść to danie - posypać świeżą pietruszką. 









Inspiracja: Salt and Lavender Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment