June 04, 2020

Smoothie z mango i grapefruitem

Smoothie zawsze lubiłam. Tak jak koktajle pite w dzieciństwie i robione przez tatę z owoców sezonowych i mleka. Czekało się na nie z utęsknieniem cały rok. Latem żadna ilośc mleka zsiadłego nie była za duża. A były to czasy, gdy w sklepach nie było takiego wyboru mleka zsiadłego, maślanek, kefirów czy jogurtów naturalnych. Koktajl się planowało. 
Teraz takie koktajl czy smoothie nie jest już niczym specjalnym; można je kupić w wielu miejscach. Nadal jednak szukam swoich smaków, w tym również mniej typowych i bardziej egzotycznych. Kiedy jakimś cudem w lodówce  umknęły moim oczom dwa jogurty waniliowe, nadal dobre i nadające się do zjedzenia, a w domu było sporo mango, wiedziałam co z tym zrobić. Zwłaszcza, że na horyzoncie było hinduskie jedzenie, a do tego idealnie pasuje mango lassi. Moje smoothie nie do końca nim było, ale wcale nie było gorsze. Dodatek cytryny i grapefruita tylko dodał smaku znanej już kombinacji. 

2 dojrzałe mango szampańskie (powinny być zimne, z lodówki)
1 kubeczek jogurtu naturalnego lub waniliowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 szklanka soku grapefruitowego samodzielnie wyciskanego

Mango obrać, pokroić na plasterki i wrzucić do wysokiego naczynia czy kubka miksera. Dodać pozostałe składniki i dobrze zblendować na gładkie smoothie. Podawać od razu.


Uwagi dodatkowe
  • mango zwykle wkładam poprzedniego dnia do lodówki, by było zimne
  • używam jogurtu z pełnego mleka, ale można używać i jogurtu 2%
  • sok z grapefruita najlepiej użyć własny, świeżo wyciskany i z dodatkiem miąższu, ale można użyć i dobrej jakości soku kupnego



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment