February 23, 2021

Rogaliki deserowe

Zima sprzyja popijaniu kakao w towarzystwie chałki z powidłem. Zamiast powidła może być jakiś dobry dżem. Ale nie zawsze pod ręką jest chałka. Kiedy więc zostało mi nieco ciasta po robieniu zawijasków z makiem, nadarzyła się świetna okazja do zrobienia dosłownie kilku malutkich rogalików. Takich bez niczego, by właśnie móc je zjeść do kawy czy z kakao. Te rogaliki same w sobie są pyszne, bowiem ciasto jest delikatne i lekko zabarwione nutką cytrynową. Wiadomo było więc, że będzie to udana kombinacja. I była. Tak dobrych rogalików dawno nie jadłam. Były delikatne i puszyste, a przede wszystkim nie za słodkie. Smakowały i same, i z miodem, i z dżemem (szczególnie pomarańczowym).


20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych – ok. 1.5 łyżeczki)
1/2 szklanki (ok.125 ml) letniego mleka
2 jajka + 1 żółtko
50 g cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
400 g mąki pszennej (ew. dosypać więcej, gdyby ciasto się kleiło do rąk)
55 g miękkiego masła

śmietana kremówka lub 1 rozbełtane jajko do smarowania

Skórkę umytej cytryny zetrzeć na tarce. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki zmieszanymi z mlekiem. Odstawić aż ruszą. Do miski wsypać wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, drożdże i wbić jajka. Dolać letnie mleko i delikatnie zacząć miksować hakiem do ciasta drożdżowego. Na końcu dodać masło w temperaturze pokojowej.

Wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec wyrabiania ciasto może być dość luźne, ale nie należy się tym przejmować i dosypywać mąki. Miskę z ciastem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1.5 - 2 godzin lub aż potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Podzielić na kawałki, a każdy z nich rozwałkować na okrągły placek. Wykrawać 8 trójkątów i zwijać z nich rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowe rogaliki układać  na blasze wyłożonej papierem, zachowując mniej więcej 2 cm odległości między nimi. Nakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 375 F/180 C. Przed samym pieczeniem,   rogaliki posmarować  jajkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 20 minut lub aż do momentu gdy będą miały złoty kolor.








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment