November 14, 2023

Ciasto żurawinowe z orzechami

 Doskonałe, proste ciasto z dodatkiem żurawin i orzechów oraz nutką pomarańczową. Idealne na Święto Dziękczynienia, kiedy i żurawin jest w bród, i nie ma za bardzo czasu na wymyślne ciasta. Znika tak szybko, że najlepiej zrobić je od razu z podwójnej porcji. Kwaskowate żurawiny świetnie balansują słodycz ciasta i lukru. 

W wersji oryginalnej było ono podawane z kruszonką, ale według mnie jest ona zbędna. Natomiast można je dodatkowo posypać orzechami - i dla dekoracji, i dla smaku. 

Ciasto to zrobiłam raz w wersji nieco wykwintniejszej wizualnie. Zamiast zwykłego lukru, zrobiłam lukier na bazie serka Philadelphia, a do dekoracji wykorzystałam czekoladki Merci - miało kształtem przypominać fortepian. I przypominało, a wykorzystane dodatkowe składniki nie zakłóciły jego oryginalnego smaku. 


Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zwykłego cukru
1 duże jajko
1 szklanka / 240 ml maślanki lub kefiru
1/3 szklanki / 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
1/4 lb / 1 szklanka / 110 g żurawin
1/2 szklanki / 65 g orzechów - pekany, pistacje, włoskie

Lukier
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki ciut podgrzanego soku z pomarańczy

Opcjonalnie - skórka otarta z 1 pomarańczy

Piekarnik rozgrzać do 350 F/177 C. 

Formę keksówkę lub inną o rozmiarach zbliżonych do  9x5 cali/21x11 cm nasmarować tłuszczem.  

W misie miksera umieścić jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomarańczy i wymieszać szybko do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników, nie dłużej. Pod koniec wmieszać w ciasto dodać żurawinę i orzechy.

Gotowe ciasto przelać do formy i piec 45-60 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu formę z ciastem wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie ciasto przełożyć na  kratkę do dalszego wystudzenia. W tym czasie przygotować lukier - dobrze mieszając wszystkie składniki.  Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać nieco więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – odrobinę soku i rozetrzeć.

Letnie ciasto polać lukrem i udekorować po wierzchu orzechami. 

Uwagi końcowe
  • To ciasto robiła z różnymi orzechami - najlepiej prezentowało się z pistacjami, kontrastującymi z żurawinami. 
  • Żurawiny świetnie przechowują się po zamrożeniu i nadają się do tego ciasta. 
  • Moje ciasto zwykle robię w foremce o wymiarach 35x10 cm, ale jest ona dość płaska; można też wykorzystać i inne foremki - takie bardziej zdobione. Najważniejsze by były zbliżone rozmiarami do tej, którą podałam.
  • Ciasto-fortepian zrobiłam w dużej formie chlebowej z podwójnej porcji. 
  • Jeśli obawiamy się uczuleń, orzechy można podmienić migdałami. 
  • Zamiast cukru, można użyć erytrolu





 





Inspiracja: Sally's Baking Addiction
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment