November 08, 2024

Surówka z marchewki z porem

Bardzo lubię tę surówkę za jej smak, i za prosty i szybki w realizacji przepis oraz to, że tak świetnie pasuje do wielu dań. A w zależności od tego ile dodamy poszczególnych składników, będzie nieco się zmieniać w kierunku słodszej lub ostrzejszej. Podstawą jest marchewka i jabłko w mniej więcej równych proporcjach, a dalej to już wszystko zależy od naszego smaku i upodobań. I troszkę od tego jakie są składniki - mnie lub bardziej soczyste. 

1 lb / 450 g marchewki
1 lb / 450 g jabłek - najlepiej kwaskowatych typu Granny Smith
por 
2 łyżki chrzanu 
2-3 łyżki majonezu
sól 

Opcjonalnie sok z cytryny do smaku

Marchewkę i jabłka obrać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę pół na pół na oczkach grubych i drobniejszych (takich jak do sera). 

Jasnozieloną część pora drobniutko pokroić w ćwierć plasterki. 

W sporej misce wymieszać warzywa. Dodać chrzan i majonez. Doprawić solą, a w razie potrzeby również i sokiem z cytryny. 


Uwagi dodatkowe
  • Jeśli por jest ostrzejszy, należy dodać mniej chrzanu, a jeśli mnie ostry to więcej chrzanu - pod swój smak
  • Jeśli marchewka jest mniej soczysta, należy dodać ciutek więcej majonezu, a jeśli bardziej soczysta to mniej. Majonezu ma być tylko tyle, by wszystkie składniki trzymały się razem - surówka nie może w nim pływać.  







Print Friendly and PDF

1 comment:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Zaraz zrobię!!!!!!

    ReplyDelete