1 lb / 450 g marchewki
1 lb / 450 g jabłek - najlepiej kwaskowatych typu Granny Smith
por
2 łyżki chrzanu
2-3 łyżki majonezu
sól
Opcjonalnie sok z cytryny do smaku
Marchewkę i jabłka obrać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę pół na pół na oczkach grubych i drobniejszych (takich jak do sera).
Jasnozieloną część pora drobniutko pokroić w ćwierć plasterki.
W sporej misce wymieszać warzywa. Dodać chrzan i majonez. Doprawić solą, a w razie potrzeby również i sokiem z cytryny.
Uwagi dodatkowe
- Jeśli por jest ostrzejszy, należy dodać mniej chrzanu, a jeśli mnie ostry to więcej chrzanu - pod swój smak
- Jeśli marchewka jest mniej soczysta, należy dodać ciutek więcej majonezu, a jeśli bardziej soczysta to mniej. Majonezu ma być tylko tyle, by wszystkie składniki trzymały się razem - surówka nie może w nim pływać.
Wygląda bardzo smakowicie! Zaraz zrobię!!!!!!
ReplyDelete