May 21, 2010

Ciasto drożdżowe z owocami kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką lub po prostu z kruszonką zawsze uwielbiałam, ale nie umiałam go zrobić. Korzystałam więc zawsze z okazji, gdy ktoś inny umiał. Nasza ciocia Krysia napiekła się ciast drożdżowych w czasie pobytów u nas w ilościach niemal hurtowych. Ba - kiedy wyjeżdżała to nawet nam jedną blachę zamroziła. Ciasto to, podzielone na kawałki, było przechowywane na specjalne okazje. Aż pewnego dnia powiedziałam sobie, że chyba jednak przesadzam. Skoro nawet antytalenty kulinarne potrafią upiec ciasto drożdżowe, i że skoro piekę znacznie trudniejsze wyroby, to chyba jednak i ja muszę sprobować. No i  wyszło!

Zazwyczaj piekę je z owocami - jabłkami, rabarbarem lub śliwkami, choć bywało, że i czereśnie się przydały. Z rabarbarem lub ze śliwkami jest jednak zdecydowanie najlepsze. Szczególnie ten rabarbar mnie dziwi, bo przez lata kojarzył mi się z koszmarnym kompocikiem, zazwyczaj robionym "na drogę", czyli na wyjazd na kolonie. Albo mi się smak zmienił albo ten kompocik był wybitnie felerny, bo do tego ciasta rabarbar wybitnie pasuje.😉


Ciasto:
4 szklanki mąki (50 dag)
1 pałka masła (10 dag)
¼ szklanki oleju
1 szklanka cukru + 1 cukier waniliowy
4 jaja – 2 całe +2 żółtka
3.5 łyżki suszonych drożdży (7 dag zwykłych)
1 szklanka mleka

Kruszonka:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (+1 cukier waniliowy)
2 pałki masła (20 dag)


Sposób przyrządzania przepisany z notatek cioci Krysi:

Jajka ukręcić z cukrem, zaś mleko podgrzać, a masło roztopić. Drożdże rozrobić z odrobiną cukru i ciepłej wody. Do masy jajowo-cukrowej wsypać mąkę i wymieszać - w oryginalnym przepisie podają, że dobrze się miesza drewnianą łychą - "kopyścią", ale ja tradycyjnie wolę mikser, bo jestem za leniwa na kopyście. 

Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło cały czas mieszając. Dodawać kolejne składniki. Mieszać aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem - na wierzch ułożyć owoce (jabłka, śliwki, rabarbar czy wiśnie - co kto lubi), a następnie posypać kruszonką. Zostawić do wyrośnięcia. 

Piec około 45-50 minut w temperaturze 350 F/ 175 C.






  





Print Friendly and PDF