October 14, 2012

Pasto-sałatka z tuńczyka

Po lecie w czasie którego jadło się tony owoców przychodzi taki dzień jesienny, gdy chce się zjeść coś innego. Szczególnie na lunch w chłodny dzień. I wtedy nagle zaczynają smakować znowu kanapki. 

Często robię do kanapek różne pasty i sałatki. Z puszkowanych ryb, takich jak sardynki czy  tuńczyk, z wędzonego łososia, jajek czy białego sera i warzyw. Przygotowana wieczorem taka pasto-sałatka jest pyszna następnego dnia rano kiedy wszystkie składniki się "przegryzą". 


2 puszki 120-150 g tuńczyka w wodzie lub w oliwie
szczypiorek
3 średnie ogórki kiszone
2-3 łyżki majonezu
sól do smaku


Tuńczyka odsączyć z wody lub oliwy. Włożyć do miski i ugnieść widelcem. Dodać posiekany szczypiorek i ogórki pokrojne na drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. Ewentualnie posolić. 

Podawać jako sałatkę z pieczywem i innymi dodatkami lub w postaci pasty na pieczywie. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment