April 14, 2024

Green goddess salad, czyli sałatka bardzo zielonej boginki

Ciężko sobie wyobrazić bardziej zieloną sałatkę. Składa się bowiem ona nie tylko z zielonych składników, ale i ma bardzo zielony sos. Końska dawka zieleniny, rzec by można.😉 Ale za to jaka zdrowa! 
Sałatka ta zdobyła popularność dzięki TikTokowi i rozpowszechniła się w oka mgnieniu. Można ją jeść w wersji podstawowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zarówno sałatkę, jak i sos nieco zmodyfikować i przygotować na swój sposób. Oryginalna sałatka, dzięki składnikom sosu, takim jak czosnek czy bazylia ma wyrazisty smak. Z kolei orzechy nadają kremową konsystencję. 

1/2 średniej kapusty
1 świeży ogórek
4-5 łodyżek dymki ze szczypiorkiem (green onion)

Sos
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2/3 szklanki bazylii
2/3 szklanki świeżego szpinaku
1/2 szklanki orzechów nerkowca (cashews)
5 łyżek /80 ml oliwy 
sok z 2 cytryn
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka drożdży spożywczych 
1 łyżeczka soli (lub do smaku)

Kapustę cienko poszatkować. Dodać ogórka pokrojonego w niezbyt grube ćwierć plasterki. Dymkę drobno pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce. 

Przygotować sos - płynne składniki wlać do blendera, a następnie dodać pozostałe - bez soli. Dobrze wszystko zmiksować, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec doprawić solą do smaku. 

Sosem polać przygotowane wcześniej warzywa. Dobrze wymieszać. 

Uwagi dodatkowe
  • Do sosu można dodać nieco awokado, co nada mu jeszcze bardziej kremową konsystencję. Niektórzy dodają także parmezan.
  • Orzechy w oryginalnym przepisie to nerkowce, ale spokojnie można dodać inne, ulubione. 
  • Wariacje na temat sałatki to dodatkowe warzywa dodane do sałatki czy orzechy do jej posypania. 
  • Sałatka według mnie nadaje się do bardzo wielu dań mięsnych czy rybnych








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment