October 04, 2015

Patisony lub cukinie w sosie curry

Przyznam, że takiej ilości patisonów to już dawno nie zjadłam. A wszystko dlatego,  że zobaczyłam przepis na dynię  w sosie curry. Fotografia prezentująca potrawkę wyglądała super zachęcająco, ale po wczytaniu się w szczególy przepisu uznałam, że choć warto spróbować to danie, to na pewno nie zaszkodzą mu zmiany - przede wszystkim dlatego, że nie przepadam za dynią. No może poza dynią w postaci zupy, którą jemy na obiad w dniu Święta Dziękczynienia. I tak właśnie powstało danie w praktycznie nowej odsłonie. Można je jeść nawet tylko z ryżem albo jako dodatek do innych potraw.  Soczewica naturalnie zagęszcza sos i nadaje mu ciekawy smak. Ładny pomarańczowy kolor sosu uzyskujemy dzięki curry i pomidorom. Dla smaku można opcjonalnie dodać również kremowej zupy paprykowej, o ile ją mamy, ale jest to opcjonalny dodatek.


1.5 lb / 600 g młodych patisonów lub cukinii żółtej i zielonej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 papryka - najlepiej czerwona, dla kontrastu, choć smakowo nie ma to znaczenia jakiego jest koloru
1 puszka (13.5 oz/400 ml)  mleczka kokosowego
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka curry
sól do smaku

Opcjonalnie - łyżka przecieru pomidorowego 
1 łyżka świeżego tartego imbiru



Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć w prasce. Imbir - jeśli używamy - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Przesmażyć je na oleju lub oliwie, aż cebula zrobi się szklista. 

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonej cebuli i smażyć ok. 2 minut. Dodać  suchą soczewicę i smażyć ok. 1 minut. Zalać gorącą wodą - taką ilością, by całość została przykryta. 

Kiedy ciecierzyca będzie miękka, dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę i mleczko kokosowe, po czym gotować ok. 5 minut. Na końcu dołożyć warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.  Gotować całość jeszcze ok. 4-5 minut. 

W gotowej potrawce warzywa nie powinny rozgotowane, tylko nadal lekko twarde, a soczewica zdecydowanie miękka, gdyż to właśnie ona zagęszcza sos. 


Uwagi dodatkowe 
  • Świeże pomidory można zastąpić puszkowymi
  • Świetnym dodatkiem smakowym kremowa zupa z papryki - własnej  lub gotowa kremowa zupa paprykowo-pomidorowa z Trader Joe's. Nie jest konieczna, ale jeśli mam jedną lub drugą, to zawsze dodaję dla podkręcenia smaku.



Print Friendly and PDF