June 16, 2013

Łódeczki z ciasta francuskiego

Nie dojrzałam jeszcze do samodzielnego zrobienia ciasta francuskiego, ale wiem, że z gotowego francuskiego ciasta (puff pastry) można wyczarować bez wysiłku pyszne ciasteczka. Nie muszą to być tylko rożki z owocami, ale i inne ciasteczka. Te znalazłam na blogu Moje wypieki i od razu wiedziałam, że będą super. Czy zrobi się je jak w oryginalnym przepisie z rabarbarem i truskawkami czy też z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie, jabłka czy śliwki, zawsze wychodzą rewelacyjnie. Jabłka lepiej jest wcześniej poddusić, chyba, że lubimy twardawe. Ja wolę kiedy są miękkie, więc je kroję w kostkę i podduszam na łyżce masła i z ociupiną cynamonu.

Ciasto francuskie (puff pastry) może być w rolkach (np. firmy Pepperridge Farm) albo w kwadratach
owoce - truskawki, rabarbar, brzoskiwnie, morele, itd.
5-6 krówek
4-5 łyżek wody
cukier puder do posypania

Ciasto rozmrozić. Jeśli mamy ciasto "z rolki" pokroić je na 6 kwadratów. Gotowe kwadraty naciąć mniej więcej na 2-2.5 cm od brzegu. Na dwóch przeciwległych brzegach powinno być przekrojone do końca, a na pozostałych dwóch nie - dokładnie jak na poniższych fotografiach. Brzeg ciasta przy przecięciu w rogu przełożyć na drugą stronę. Powtórzyć to z drugim brzegiem. Lekko spłaszczyć dłonią, by całość się skleiła wzdłuż brzegów, a rogi nie odstawały. Gotowe łódeczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze, po czym nadziać owocami.

Wstawić do piekarnika. Nastawić na 380F/190 C i piec aż ciasteczka będą lekko brązowe.

Krówki rozpuścić z wodą - w garnuszku lub w mikrofalówce. Letnie ciasteczka posmarować glazurą krówkową, a kiedy zastygnie posypać cukrem pudrem.




Po nacięciu kwadraty powinny wyglądać mniej więcej tak. 


Brzeg ciasta przy przecięciu w rogu przełożyć na drugą stronę. Powtórzyć to z drugim brzegiem.



Przełożone ciasteczka



Ciasteczka nadziane owocami



Upieczone ciasteczka


Ciasteczka posmarowane glazurą





Gotowe ciasteczka posypane cukrem pudrem! Smacznego!



Inspiracja: Moje wypieki
Print Friendly and PDF