June 21, 2013

Rolada kawowa, czyli nie taki diabeł straszny

Przez wiele lat myślałam, że nie dam rady zrobić rolady. Przekonała mnie jednak Krysia. Przyglądałam się kiedyś jak ona robiła, a potem spisałam składniki. I tak oto stała się jednym z ulubionych ciast Ali. Dlatego często pojawia się na jej imieniny lub urodziny. Jest bardzo lekkie i dość proste wykonaniu. Można je robić z różnymi kremami - Ali ulubionym jest kawowy. Do ozdoby można wykorzystać najróżniejsze owoce - maliny, truskawki, jeżyny, jagody. Co nam tylko przyjdzie do głowy i co mamy pod ręką. 

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki 
szczypta soli

Krem
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki wrzącej wody
2  łyżki mocnego alkoholu
2 szklanki / 500 ml kremówki
6 łyżek cukru

dowolny dżem
owoce - maliny, truskawki, jeżyny, jagody

Opcjonalnie - zestalacz do śmietany typu Whip-it firmy Dr. Oetker

Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę i delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką w masę jajeczną. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375 F / 180 C. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. 

Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie odlepić od papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem położonym na czystej ściereczce. Trzymać tak aż do ostygnięcia. 

W tym czasie naszykować krem. Kawę rozpuścić we wrzątku. Dodać cukier i alkohol. Śmietanę ubić - pod koniec dodać cukier i - jeśli używamy - whip-it. Następnie po jednej łyżeczce dodawać rozpuszczoną kawę.

Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie połową masy śmietanowo-kawowej. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek owoców. Następnie zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w roladę. Ułożyć na tacce czy talerzu tak, aby brzeg końcowy znalazł się na spodzie - wtedy rolada nam się nie rozwinie. Rozsmarować równo drugą połowę masy. Udekorować owocami.  Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment