February 09, 2014

Drożdżówki z serem


Zima nastraja do innych smaków. Dlatego drożdżowki z serem, moim zdaniem, dużo lepiej smakują zimą niż latem, kiedy dominują ciasta i ciasteczka z owocami. Od dawna miałam ochotę na takie bułeczki z serem wzbogaconym skórką pomarańczową. Ponieważ dzieci zwykle kręcą nosem na biały ser, postanowiłam je zrobić idąc na imprezę. W większej grupie ludzi zawsze znajdą się amatorzy takich bułeczek. Pomyliłam się tylko w jednym – dzieciom BARDZO zasmakowały drożdżówki i były zawiedzione, gdy się okazało, że szybko znikły.

Choć najlepsze były pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu, to i następnego dnia, popijane gorącym kakao były pyszne. Zwłaszcza, że za oknem niespodziewanie pojawił się śnieg, a samochód został wieczorem porzucony na pobliskiej górce... 


Ciasto
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
5 łyżek cukru
250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
350 - 400 g mąki 

35 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli

1 żółtko lub mleko do posmarowania przed pieczeniem 

Lukier
200 g cukru pudru + około 2 łyżek soku z pomarańczy lub wody

Nadzienie
1 lb sera białego – użyłam farmer cheese z International Deli
2 żółtka

5 łyżek cukru
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać więcej)
Opcjonalnie: skórka starta z 1 pomarańczy

Pokruszone drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu gdy zaczną rosnąć.


Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać  rozczyn z drożdży i wyrobić. Dodać stopniowo żółtka cały czas wyrabiając ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Następnie stopniowo dodać miękkie masło wyrabiać aż składniki dobrze się połączą.  Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W  tym czasie przygotować nadzienie: ser wymieszać z cukrem i  żółtkami. Dodać pokrojoną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy. Całość dobrze wymieszać.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć ciasto na  blat lub stolnicę lekko opruszoną mąką i wyrabiać przez chwilę, po czym podzielić je na pół. Pierwszą połówkę rozwałkować na duży prostokąt. Podzielić  go na dwie części – paski o szerokości mniej więcej 10-12  cm. Na brzegu  paska ułożyć nadzienie, zwinąć wi rulonik, na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Ciasto przenieść na blachę, kładąc łączeniem do dołu. Każdy rulonik pokroić na kawałki mniej więcej 4-5 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . 

Wstawić do zimnego piekarnika, po czym nastawić go  na 350F. Piec około 20 minut od momentu gdy pierkarnik osiągnie zaprogramowaną temperaturę. Upieczone drożdżówki powinny mieć jasno brązowy kolor.

Przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem lub wodą. Letnie drożdżówki posmarować lukrem, gdy wystygną pokroić na porcje. 










Źródło:Kwestia Smaku
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment