February 25, 2014

Skórka pomarańczowa

Skórka pomarańczowa po prostu musi być! Przydaje się i na dodanie do ciast, i do dekorowania. Pączki, rogaliki, makowce czy baby drożdżowe po prostu są nie kompletne, jeśli nie ma na nich skórki. 

Skórkę robię w różny sposób. Czasem od razu tnę na małe kawałeczki, innym razem smażę ją wraz z białą częścią, a jeszcze kiedy indziej smażę ćwiartki skórek. Jak by jednak nie smażyć, to zawsze jest to doskonałe dopełnienie wypieków. Syrop w jakim skórki przechowuję można wykorzystać do słodzenia ciasta - nada mu naturalnie pomarańczowego smaku. 


Skórki z pomarańczy - można po prostu obrać pomarańcze jak do jedzenia, można wykorzystać skórkę po wyciskaniu soku, a można też obieraczką do warzyw ściąć skórkę
Cukier - wagowo tyle samo ile jest skórki.

Skórka obrana z pomarańczy obieraczką do warzyw nie ma białej części. Skórka obrana w inny sposób ma białą część. Nie jest prawdą, że nada ona goryczy skórce. Można tę część całkowicie odciąć, a można też zostawić ją w ilości jaka nam odpowiada. Skórka wówczas będzie bardziej mięsista. Tak naszykowane skórki zalać ciepłą wodą i zostawić na mniej więcej 2 godziny. Odmoczoną skórkę można wtedy od razu pokroić na paski lub kosteczkę. Następnie zagotować skórkę w wodzie  i potrzymać ją we wrzątki przez mniej więcej 5 minut. Zlać wodę i zalać skórkę raz jeszcze, po czym powtórzyć obgotowanie. Tak obgotowaną skórką zasypać cukrem w proporcji 1:1 i zalać minimalną ilością wody - tyle tylko by przykryć skórkę. Jeśli się skórki nie kroi, trzeba uważać by wody nie było zbyt dużo - pokrojona nie "nastrasza się" w garnku.  Gotować mniej więcej 15 minut lub do momentu gdy minimum połowa płynu odparuje. 

Skórkę lubię przechowywać w zalewie, bo nie schnie i nie twardnieje. Można ją wtedy dłużej przechowywać.  Po ugotowaniu wkładać gorącą skórkę do wyparzonego wrzącą wodą słoika, zakręcać i odstawiać w słoiku ustawionym do góry dnem. Tak przygotowana skórka może stać nawet i kilka- czy kilkanaście miesięcy. Można też - kiedy  ostygnie wstawić słoik do lodówki. Voila! Gotowe!

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment