Po latach robienia dżemów metodą tradycyjną, czyli wymagającą wielogodzinnego gotowania, przeprowadziłam w zeszłym roku eksperyment z krótszym gotowaniem i dodaniem pektyny, czyli naturalnie żelującej substancji. Choć nie do końca przestrzegałam receptury z pudełka, to dżem i eksperyment udały się wspaniale. W dżemie, o pięknym kolorze moreli, pływały kawałki owców, a smak i zapach były zachęcały do jedzenia - na omlecie, w naleśnikach, z chałką czy brioszką. Doskonałe nadawał się i do glazury do dekorowania babeczek i tart z owocami. Postanowiłam więc, że zawsze będę robić taki dżem. 10 lb /4.5 kg owoców
1- 1.5 lb / 450-650 g cukru
2 pudełka (1.75 oz) pektyny
sok z 4 cytryn
1/2 szklanki wody
Owoce umyć i wypestkować. 4/5 owoców wrzucić do garnka i zasypać cukrem; po około godzinie, dodać wodę i gotować mniej więcej 20 minut. Dodać pozostałe owoce i przegotować wszystko razem przez około 10 minut. Dodać pektynę i dobrze wszystko wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 4 minuty.
Gotowy dżem przekładać do wyparzonych słoików. W czasie nakładania, dżem powinien stać na lekko rozgrzanym palniku, tak by cały czas był bardzo gorący. Mocno zakręcać i stawiając na pokrywce, odstawiać do ostygnięcia.




No comments:
Post a Comment